Most is megéri Microsoft-részvényt venni

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a Microsoft legutóbbi gazdasági negyedévének számai meglepték a pénzügyi elemzőket, akik komoly visszaeséssel számoltak, ám a tegnap közzétettt adatokból kiderült, hogy bár valóban csökkent a cég nyeresége az előző év hasonló időszakához képest, de sokkal kisebb mértékben, mint arról az előrejelzések szóltak, s ez a jelen gazdasági körülmények között kiváló eredménynek számít. Ezt így értékelték a tőzsdén is, mivel a vállalat részvényei hirtelen jelentős, 7 százalékos ugrással reagáltak a jelentésre.

A vártnál jobb eredmények a szakértők szerint főként a Windows és a Halo videojáték kiemelkedően jó eredményeinek köszönhetőek. A Microsoft most bejelentett, első gazdasági negyedévében a profit ugyan csökkent 18 százalékkal, így 3,57 milliárd dollárral (részvényenként 40 centtel) számolhatnak, s ez rosszabb eredmény, mint egy évvel korábban (4,37 milliárd dollár, illetve 48 cent), ám a borúlátó várakozások (32 centet jósoltak részvényenként) miatt ez a nyereség kifejezett sikerként értékelődik. (Arról nem is beszélve, hogy egy még mindig lejtmenetben lévő világgazdaságban ez kiváló eredmény.)

Habár nem tudtak olyan növekedést produkálni, mint az egyik nagy vetélytárs, a Google, akik fennállásuk legjobb negyedévét zárták, a vállalat teljesen elégedett lehet. Egyrészt mert ez a „szinten tartás” is óriási fegyvertény, másrészt azért, mert hiába emelkedik a Google, mint a rakéta, a Microsoft még mindig sokkal tőkeerősebb, biztosabb lábakon álló és jövedelmezőbb vállalkozás, harmadrészt pedig azért, mivel a héten debütált, kiváló marketingkampánnyal megtámogatott, mind a felhasználói, mind a vállalti piacon igen kedvezően fogadott Windows 7 operációs rendszer valószínűleg robbanásszerűen emeli meg a következő negyedévek bevételeit. Christopher Liddell, a Microsoft gazdasági vezetője szerint a mélypont a június 30-án zárult, tavalyi negyedik negyedév volt, most már csakis emelkedésre lehet számítani.

Azóta történt

Előzmények