Hirdetés

Karbonsemlegességre tör a Microsoft

Nem egyszerűen a zéró kibocsátás a cél, hanem távlatilag a rekonstrukció is szerepel terveikben.

A vállalat csúcsvezetői jelentették be tegnap, hogy egy nagyszabású projekt keretében előbb csökkentik majd teljesen eltüntetik ökológiai lábnyomukat. A vállalat redmondi központjában Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója, Brad Smith elnök, Amy Hood, pénzügyi igazgató, és Lucas Joppa, környezetvédelmi igazgató együtt jelentették be a vállalat új céljait és azt a részletes tervet, ami a vállalatot karbon-negatívvá fogja tenni.

„Miközben mindenki számára a karbonsemlegesség, a nettó zéró kibocsátás elérése a cél, addig azoknak, akiknek módjukban áll, a többieknél gyorsabb ütemben kell haladniuk. A mai napon ambiciózus célokat és egy olyan új tervet jelentünk be, amellyel előbb lecsökkentjük, majd végleg eltüntetjük az ökológiai lábnyomunkat. Így 2030-ra a Microsoft karbon-negatív lesz, és 2050-re annyi szén-dioxidot fog eltávolítani a környezetből, mint amennyit az 1975-ös alapítása óta közvetlenül vagy közvetve elektromos fogyasztása által kibocsátott” – mondta Brad Smith, a Microsoft elnöke.

A Microsoft hivatalos blogján mélyebb betekintést is engednek a döntésbe és a terveikbe, amelyek végső célja a vállalat ökológiai lábnyomának megszüntetése. A ma meghirdetett agresszív program eredményeképpen 2030-ra több mint felére csökken a cég saját és a teljes értékesítési és értékláncának szén-dioxid-kibocsátása. Cél, hogy a cég közvetlen kibocsátása, valamint az energiafelhasználásából származó kibocsátás az évtized közepére zéró szint közelébe süllyedjen. Ezenkívül a Microsoft egy új kezdeményezést is bejelentett, amellyel a beszállítóit és ügyfeleit is segíteni fogja ökológiai lábnyomuk csökkentésében, továbbá létrehoz egy új, egymilliárd dollár értékű pénzügyi alapot a klímaváltozást mérséklő technológiák fejlesztésére, amelyek segítségével globálisan csökkenthető, majd teljesen megszüntethető a szén-dioxid-kibocsátás.

A Microsoft jövő évtől a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére fog koncentrálni a teljes beszerzési és ellátási láncán belül is. A megújult éves fenntarthatósági jelentésük hamarosan részleteiben is tartalmazni fogja, hogy miből áll össze a vállalat ökológiai lábnyoma és milyen intézkedéseken keresztül fogja radikálisan csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények