2021-ben leszámolna a jelszavakkal a Microsoft

A redmondi óriás a biometrikus azonosításban látja a jövőt, a cybertámadások 80 százaléka ugyanis a jelszavakat célozza meg.

A Microsoft az elmúlt hónapokban többször is célzott már rá, hogy nem igazán kedveli a jelszavakat. Most pedig odáig ment, hogy kijelentette: 2021-ben leszámolna azokkal.

A vállalat egy blogbejegyzésben rámutatott, hogy a cybertámadások 80 százaléka a jelszavakat célozza meg, ezen felül pedig 250 üzleti fiókból egyet feltörnek havi szinten.

A Microsoft szerint a jelszavakat nyűg használni, és alapvetően a felhasználók és a cégek számára is csak biztonsági kockázatot jelentenek (a vállalat méretétől függetlenül).

A jövőt a biometrikus azonosításban látják, ezért is folytatódik a Windows Hello tökéletesítése például a Windows 10-ben és a weboldalakon. A felhasználó azonosításához ujjlenyomat-olvasóra vagy webkamerára van szükség, esetleg jelszómentes mobilos bejelentkezésre a Microsoft Authenticator segítségével vagy FIDO2 biztonsági kulcsokkal.

A cég saját statisztikái szerint idén májusra már 150 millió ember használt havi szinten olyan technológiát, ami jelszómentes bejelentkezést tesz lehetővé. 2021-ben pedig a partnereik segítségével végleg leszámolnának a jelszavakkal. Ennek érdekében elindítanak majd egy regisztrációs oldalt is, ahol a felhasználók egyszerűen kezelhetik a jelszómentes belépési adataikat.

Bár a jelszómentes biztonság ötlete sokak számára csábító, egyesek tartanak attól, hogy egyetlen cégre vagy szolgáltatásra bízzák az összes belépési adatuk kezelését. A Microsoftnak tehát ezeket a félelmeket is fel kell majd oldania 2021-ben.

Azóta történt

Előzmények