A szolgáltatóknak is gondot okozott a kiszivárgott e-mail lista

A friss híradás arról szól, hogy nagyon sok ügyvéd fiókja kompromittálódott. De hogy hogyan, miképp, az még talány.

Ma délután a 168ora.hu számolt be arról, hogy információik szerint megtámadtak több elektronikus postafiókot is, melyek a Telekom hálózatához is(?) kapcsolódnak. A lap beszámolója szerint több ügyvéd e-mail fiókja is érintett.

Megkeresésre a Telekom azt közölte pr-ügynökségén keresztül, hogy „A tegnapi nap során nemcsak Telekom szolgáltatáshoz kötődő e-mail adatbázis lopásra (nyilvánosságra kerültek e-mail címek és hozzájuk tartozó jelszavak) reagálva, a Telekom elsődlegesen az érintett ügyfelei biztonságát szem előtt tartva, azonnali jelszó módosítást kért az interneten nyilvánosságra került e-mail címek esetében, megelőzve azt, hogy illetéktelenek beléphessenek az adott  fiókokba. A jelszó módosítással elkerülhető, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a postafiókhoz.”

Mint látható, a szolgáltató nem adott egyenes választ, sem nem tagadták, sem nem ismerték el a behatolás tényét.

A 168ora.hu több ügyvédet is megkeresett, akik megerősítették az értesítés tényét, olyan is akadt, aki beszámolt arról, hogy a Telekom a feltörésről is informálta.

Mindez érdekes egybeesés lehet a pár napja napvilágra került listával, ahol feltűnően sok ügyvéd e-mail címe szerepelt jelszóval. És azon is érdemes elgondolkodni, hogyan volt mindez lehetséges: az kevéssé valószínű, hogy egyetlen forrásból származnak a címek, jelszavak – bár ez sincs kizárva –, inkább arról lehet szó, hogy a címekkel különféle szolgáltatásokba regisztráltak be a felhasználók, majd ezek kompromittálódása után az adatok nyilvánosan elérhetővé váltak, és talán valaki egy alkalmas keresőprogrammal és egy szűrővel csinált egy „ügyvédlistát”.

Vagy nem.

Frissítés: a Telekom reagált tegnapi híradásunkra, és a következőt közölték:

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján közzétett információk szerint mintegy 6800 e-mail címet szereztek meg. Ezek mindössze kis része a Telekom internetszolgáltatásához kapcsolódó (t-online.hu vagy t-email.hu kiterjesztésű) e-mail cím, és azok sem a Magyar Telekom rendszeréből kerültek ki. A Telekom pont biztonságuk érdekében küldött jelszóváltoztatási kérést ezen ügyfeleknek, hogy megelőzzön egy esetleges  postaláda-feltörést.

Azóta történt

Előzmények