Opera: nem elégséges az Internet Explorer száműzése

Nem elégíti ki az Operát a Microsoft döntése, melynek érelmében az Internet Explorer a Windows 7-ben már opcionálisan települő alkalmazásként fog szerepelni. „Ez egy lehetséges lépés – a helyzeten viszont sokat nem változtat, nem igaz?” – vetette fel a kérdést Joh von Tetzchner, az Opera Software vezérigazgatója.
Az előzményekről: 2007 decemberében az Opera Software bepanaszolta a Microsoftot az Európai Bíróságnál (EB) – a norvég cég ugyanis akként vélekedett, hogy a redmondi vállalat jogellenesen korlátozza a versenyt a böngészőalkalmazások piacán, mivel a Windowsokba eleve beépíti az Internet Explorert. A még egyszázaléknyi piaci részesedéssel sem bíró vállalat azért ment neki az amerikai szoftveróriásnak, hogy elérje az IE kiemelését, avagy előkészíttesse a terepet a többi böngésző Windows-telepítőbe történő integrálásához.
2009 januárjában az EB egy kifogásközlő dokumentummal állt elő, amelyben a testület kifejtette, hogy a Microsoft megszegi az európai versenyszabályokat, amikor operációs rendszereiket a saját böngészőjükkel szorosan összekötve árusítják; az Opera természetesen üdvözölte az EB álláspontját, bár már akkor is sejteni lehetett, hogy a cég nem elégszik meg ennyivel.
Az EB közleményén felbuzdulva a piaci részesedést tekintve második helyen álló Firefox fejlesztője, a Mozilla is megszólalt: álláspontjuk szerint ugyan valóban aggályos a Microsoft gyakorlata, ugyanakkor nem tartják elképzelhető alternatívának a Firefox és a Windows összekapcsolását.
Kisvártatva a Google is bejelentkezett az Explorer-ellenes ligába, ezzel a csapatban feltűnt az első komoly anyagi háttérrel rendelkező óriásvállalat. A keresőalkalmazásáról világhírű cég úgy véli, a böngészőpiacon lévő igazi verseny hiánya bizony gátolja az innovatív termékek megjelenését – ennek oka, hogy az IE hozzá van láncolva a Windowshoz, és ezzel tisztességtelen előnyre tesz szert a konkurens termékekkel szemben.
Március elején aztán az első érdemi lépésre is sor került: a Microsoft bejelentette, hogy a Windows 7-ben letilthatóvá teszi az Internet Explorert – viszont nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy ennek a lépésnek bármi köze lenne az ellenük folyó trösztellenes vizsgálathoz.
„Én nem lennék meglepve, ha ennek a trösztellenes vizsgálathoz lenne köze” – ezt már von Tetzchner nyilatkozta, aki továbbra is az alternatív böngészőtelepítés fontosságát hangsúlyozza; az Opera első embere arra a kérdésre, hogy mégis miféle böngészőket látna szívesen a Windows telepítőfelületén, csak annyi mondott: „igazi böngészőket.”

Azóta történt

Előzmények