A Microsoft újabb engedményt tett az Internet Explorer kapcsán

A Microsoft Internet Explorert fejlesztő csapata tegnap hivatalos blogjában közölte, hogy változtattak az IE 8 telepítési mechanizmusán, s a jövőben nagyobb szabadságot kapnak a felhasználók: maguk dönthetik el, hogy cég böngészője legyen-e az alapértelmezett a számítógépen.

Ez a lépés nyilvánvalóan nem független (a blog szövege is utal rá) attól a kemény támadástól, melyet az Opera Software kezdeményezésére az uniós hatóságok indítottak meg a világcég ellen, s melynek következtében a Microsoft következő operációs rendszere, a Windows 7 Európában különleges („E” jelzésű) kiadásokban kerül a gyártókhoz és a boltok polcaira – vagyis az Európában forgalomba hozott Windowsokból kivették a cég saját gyártású böngészőjét, s az OEM-ekre, illetve a vásárlókra bízzák, hogy milyen böngészőprogramot telepítenek új gépeikre.

A fejlesztők által most bejelentett lépés talán nem ekkora horderejű, ám mégis lényeges – ha nem is technológiai, hanem inkább piaci szempontból. A változtatás annyit jelent, hogy az Internet Explorer 8 frissítésként vagy önállóan zajló „express” telepítésekor (melyet nyilván a legtöbben választanak, hiszen ilyenkor nem szükséges beavatkozni a folyamatba) a program feldob egy ablakot, melyben rákérdez, hogy a felhasználó az IE-t akarja-e alapértelmezett böngészőként használni.

Internet Explorer 8

A lépést nem könnyű értékelni. Ez az opció egyrészt természetes kéne legyen, hiszen az „etikusabbnak” ítélt szoftvergyártók már nagyon régóta beépítik termékeikbe ezt a funkciót (alapértelmezett legyen-e a friss böngésző, ellenőrizze-e a program minden induláskor ezt az állapotot, kívánja-e az új alkalmazást telepítő, hogy ezek után a kiválasztott kiterjesztésű fájlok az adott programmal nyíljanak meg stb.), ugyanakkor legalább ennyi példát lehetne felsorolni arra is, amikor a frissen felrakott szoftver a  felhasználói döntést megkerülve felülírja az alapértelmezett beállításokat. Annyit azért biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy ha a világ PC-it szoftverek területén nyomasztó fölénnyel uraló vállalat szoftverében nem található meg a választás lehetősége, akkor nagyon nehéz ezt a lépést nem a monopolhelyzet fenntartása érdekében alkalmazott technikaként értelmezni, s az Opera panaszának is ez a metódus volt az egyik sarokköve.

Az Internet Explorert e változás miatt nem fogják újra megjelentetni, viszont körülbelül augusztus közepétől (augusztus 11-én esedékes a következő szokásos, havi Windows-frissítés) az új rendszer lép érvénybe, ha letölt vagy frissít IE 8-at a felhasználó, függetlenül attól, hogy a programot telepítő addig milyen böngészőt használt alapértelmezettként.

John Lilly, a Mozilla vezetője twitteres bejegyzése szerint kitörő lelkesedéssel fogadta a bejelentést.

Azóta történt

Előzmények