Letölthető az Opera 10 harmadik bétája

Opera-logóNoha eredetileg csak két béta szerepelt az ütemtervben, az Opera Software ma egy harmadikat is kiadott a készülő Opera 10 böngészőből. Látványos újdonságokkal ez a tesztverzió sem szolgál, annál több, a működés stabilitását javító fejlesztést tartalmaz; a fejlesztők blogja szerint „valószínűleg ez az Opera történetének egyik legstabilabb kiadása.”

Azért vannak újítások is. Többek között tekertek a grafikus felületen és a lapok előnézeti képét mutató „visual tabs” funkción: a bélyegképeket már nemcsak alul vagy felül, hanem oldalt is el lehet helyezni. Finomítottak a böngészés sebességét gyorsító, de cserébe a grafikus elemek megjelenítésének minőségét rontó Opera Turbó működésén is, illetve beépítettek a szoftverbe egy automatikus hibajelentés-küldőt. Szintén újdonság, hogy a harmadik béta az angol mellett 38 további nyelven – köztük magyarul – is elérhető.

A harmadik bétának sem része még az Opera Unite, amely lehetővé teszi privát webszerver elindítását a böngészőből. A norvég cég szerint ez a szolgáltatás még nem elég kiforrott, még mindig nem jutott túl az alfa-stádiumon, ezért egy külön buildben adták ki a Beta 3 Unite-tal kiegészített változatát. Ezt az ún. heti előzetest kísérletező kedvű felhasználóknak és nem a nagyközönségnek szánják. A tervek szerint a Unite a szélesebb közönség számára majd csak a kiadásra jelölt (RC) verzióban válik elérhetővé.

A böngésző harmadik bétája Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerekre letölthető az Opera weboldaláról.

Azóta történt

  • Itthon megelőzi az Operát a Chrome

    A norvég böngésző évek óta nem tudott jelentős piaci részesedést elérni a magyar netezők körében. Helycsere várható az alsóházban.

Előzmények