A Microsoft nem bántja az Explorer 6-ot

Hirdetés

Nem fogja az újabb verziók telepítésére rákényszeríteni a közel nyolcéves Internet Explorer 6-ot használókat a Microsoft – tette világossá a böngésző hivatalos blogjában a terméket fejlesztő üzletág vezetője. Dean Hachamovitch szerint mindaddig támogatni fogják az elavult browsert, amíg a gazda operációs rendszert.

Az Internet Explorer 6 kényszernyugdíjazását sokan sürgetik, elsősorban a webfejlesztők. Legutóbb a Digg üzemeltetői jelezték: rövidesen meg fogják szüntetni e böngészőverzió támogatását, mert fölöslegesen sok időt és energiát vesz el a programozóktól az, hogy az oldal motorjának fejlesztése közben figyelniük kell az ősrégi szoftver egyedi igényeire. A jövőben – írták – a bejelentkezést igénylő műveleteket már csak az újabb kiadásokkal lehet elvégezni, miközben persze az oldal továbbra is olvasható marad a 6-os Explorerrel is. A Digg-olvasóknak ma körülbelül 10 százaléka használja ezt a böngészőt, de a magyarországi internetezők körében is hasonló az arány (közel 13%).

„A szoftverek frissítése az adott számítógépért felelős személy belügye” – írja Hachamovitch, hozzátéve, hogy a Microsoft programozói is azt szeretnék, ha az emberek frissítenének. De ők csak megkönnyíteni tudják az átállást, kikényszeríteni nem, mivel vállalták a termék támogatását annak teljes életciklusán át. „Az IE6 támogatásának leállítása nem merülhet föl, mivel kötelezettséget vállaltuk a Windowsokkal szállított IE támogatására a termék életciklusának idejére. A jövőben is javasolni fogjuk a Windows-felhasználóknak a legfrissebb IE telepítését, de a jövőben is tiszteletben fogjuk tartani a döntésüket, merthogy a böngészőjét mindenki maga választja meg” – magyarázta.

Előzmények