A Microsoftnak vannak még gondjai a HTML új szabványával

A web egyik alapelemének, a HTML-nek (HyperText Markup Language) 1999 óta történt legfontosabb változása a HTML 5 szabvány bevezetése, s az Apple, a Google, az Opera, valamint a Mozilla által fölöttébb támogatott új előírások kapcsán végre a Microsoft is hallatta a hangját, amikor pénteken Adrian Bateman az Internet Explorert fejlesztő csapat nevében a szabványügyi szervezet, a World Wide Web Consortium (W3C) levelezőlistáján közzétett egy rövid bejegyzést. Bateman jelezte, hogy munkacsoportjuk „áttekinti” a HTML 5 specifikációját, „összegyűjtik gondolataikat”, mivel úgy látja, hogy „több a kérdés, mint a válasz”, s ezeket a kérdéseket a legjobb nyilvánosan megvitatni.

Az első vázlataiban tavaly megjelent HTML 5 kialakítását az internethasználat terjedése és a kínált tartalom minőségének megváltozása kívánta meg; a múlt századinál felmérhetetlenül nagyobb lett a dinamikus tartalmak netes megjelenése, s erre a korábbi szabvány még nem volt felkészítve: például sokat vitatott és égető problémává vált a médiatartalmak óriási szerepe miatt az új kódok megjelenése, a beágyazott video, illetve audiotartalmak kezelése.

A HTML szabvány felügyelete a W3C alá tartozik, s ennek egyik társelnöke Chris Wilson a Microsofttól, ám vannak olyan HTML 5-ös fejlesztések, melyeket böngészőgyártók (Apple, Mozilla, Opera) forszíroznak már több mint egy éve (Web Hypertext Application Technology Working Group – WHATWG), mivel elégedetlenek az XHTML 2.0 W3C által megszabott fejlesztési elképzeléseivel.

A Microsoft egyébként böngészőjének legújabb verziójáról azt állítja, hogy okafogyottá váltak a hosszú évek óta folyó támadások a konkurensek részéről, mivel az Internet Explorer 8 szabványkövetővé vált, például már támogatja a HTML 5 sarkalatos elemeit is (DOM Store, Cross Document Messaging, Cross Domain Messaging, Ajax Navigation stb.). S ezt a nagyobb nyitottságot igazolhatja Bateman mégoly feltételesen megfogalmazott rövid levele is.

Azóta történt

Előzmények