Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Vazze,lehet ,hogy egyszer még kötélpálya épül a hold és a föld között?
Nagy buli lenneduree54
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz VaniliásRönk #42 üzenetére
Szerintem akkor erről értesítsd az ezzel foglalkozó szakembereket, ne dolgozzanak hiába szegények.
-
zoltanz
nagyúr
Olvasd el mégegyszer, idézem:
"Az űrben természetesen más viszonyok között kell viselkednie egy kábelnek, de fellépő problémákra (feszesség, a centripetális erő hatása stb.) állítólag kidolgoztak már technológiai megoldásokat."
Az is adott és az anyagok, is ha komoly cégek érdeklődnek nem lehet lehetetlen ill. hülyeség a gondolat. Nekem szinte minden nagyobb repülőgépen rezeg a léc érzésem van, kivéve ha van ejtőernyő. Amúgy kicsi lenne a biztonsági kockázata 0.00és sok nulla után 1 ennyi erővel fel se kelj.
[ Szerkesztve ]
-
Sanyix
őstag
ja a hülyék.
Csakhogy az űrutazás és ez köszönőviszonyban sincsenek egymással(elborultságban és lehetségességben sem).
Az űrlift egy marhaság, ugyanis a szelet nem lehet kikapcsolni, nem is lehet minden magasságban egyenletessé tenni. A coriolis erőt sem lehet kikapcsolni. Ezek külön-külön is 99%-os bizonyossággal lehetlenné teszik az egészet, akármilyen erős anyagot hoznak létre. És még ha megvan az az 1%-hogy sikerül, akkor is marha gazdaságtalan lesz, ugyanis az ellensúlyon folyamatosan működő hajtóművek kellenek, sőt valószínűleg a kötél több pontján is, és még akkor is ilyen "rezeg a léc" érzés lesz
Inkább az új generációs hajtóműveket kéne fejleszteni, mint ezzel a szép tündérmesével bármennyit is foglalkozni.[ Szerkesztve ]
szövegértelmezés, az ÉRTELMEZÉS a fontos, mert az olvasás mindenkinek megy, de az ÉRTELMEZÉS már komoly probléma a magyaroknál. Gondold ezt át mielőtt marhaságot írsz...
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz KilgoreTrout #32 üzenetére
Persze, a vákuumcsöves transzatlanti vasút még kevésbé tűnik hülyeségnek, mégis gyakorlatilag megvalósíthatatlan. Ez már elképzelésnek is botorság. Inkább tanulgass még egy picit.
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
zoltanz
nagyúr
Végre elérhető áru lesz talán az űrutazás is majd mindenkinek, nem gyenge látvány az űrböl a föld.
[ Szerkesztve ]
-
kbencee
aktív tag
érdekes lenne. Főleg most, hogy a NASA költségvetését eléggé megnyirbálták...
-
dark100
aktív tag
Kekhalal a felhok kozott Meg default hatter sem kell hozza
Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software
-
Devid_81
félisten
válasz KilgoreTrout #35 üzenetére
Természetesen nem lehetetlen. csak furcsa, hogy már "évtizedek óta" megvan tartó huzal technológia és ég mindig csak elméletben beszélnek róla.
Pedig nem lenne rossz egy ilyen lift...
-
KilgoreTrout
senior tag
-
Devid_81
félisten
Érdekes lenne, de ez valószínűleg nem lesz meg a közeljövőben
...
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz VaniliásRönk #31 üzenetére
Mi ezen a hülyeség? Ezt nem ma találták ki, már régóta szó van róla és ha meg tudnák csinálni, nem nagyon lenne ennél hatékonyabb módszer a közeljövőben.
Vicces, hogy őrült ötletként hozod fel hogy az ágyúból kilövést miközben a rakéták pont azon az elven működnek, mint az ágyúk. -
VaniliásRönk
nagyúr
Elnéztem a dátumot, április elseje van? Az amcsik sem lehetnek ennyire hülyék. Miért nem ágyúból akarják kilőni a holdkompot? Besz@rok.
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
Sanyix
őstag
Ez egy hülyeség, soha nem lehet megvalósítani, túl sok a buktató.
szövegértelmezés, az ÉRTELMEZÉS a fontos, mert az olvasás mindenkinek megy, de az ÉRTELMEZÉS már komoly probléma a magyaroknál. Gondold ezt át mielőtt marhaságot írsz...
-
Nunder
őstag
Van itt annyi gond, probléma, amihez nagyon kevesek vagyunk jelenleg. Mikor már 3-400 méteres hajókat kell legyártani akkor bajban vannak, nemhogy 300 km-nyi anyagot. Akkora logisztikai felkészültséget, technikai újításokat követel, amit mióta világ a világ nem fedezett fel senki. Nem rossz elgondolás, de szerintem ez marad a tervasztalon.
“It's the job that's never started as takes longest to finish.” // blackbird3dworks.hu
-
Csakénvagyok
őstag
válasz #06658560 #22 üzenetére
Látom ugyanazok a hibalehetőségek merültek fel benned is, amiket én feljebb leírtam.
Ja, +1, hogy végképp belepiszkáljak: A föld gravitációja meggörbíti a téridőt, amit, ha jól tudom még a GPS műholdaknál is számításba vesznek (mert hát ugye azok az időt veszik alapul mint számítási egységet). Mi fog történni a liftkezelőkkel, akik sűrűn fognak le/fel utazni. Oda-vissza öregednek?
-
dabadab
titán
"A GPS holdjai nem geostacionárius pályán mozognak, azzal sokra nem mennénk"
Eppenseggel az, hogy a muholdak mozognak-e vagy sem, teljesen mindegy, az elvi alapokat ez egyaltalan nem befolyasolja, a gyakorlatot is csak a palyaraallitas es a muholdak sajat helyzetenek meghatarozasa szempontjabol.
"A geostacionárius pálya 36.000km magasan van, na oda húzzanak ki ilyen tyúkbelet. Arra befizetek..."
Epp' arrol van szo, hogy nem 36 Mm, hanem ~100 Mm hosszusagu kabelt huznanak ki.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
tdd587
őstag
válasz #06658560 #22 üzenetére
Jajjjj. A GPS holdjai nem geostacionárius pályán mozognak, azzal sokra nem mennénk. Pont az a lényeg, hogy több hold legyen fölötted és nem egyhelyben.
A geostacionárius pálya 36.000km magasan van, na oda húzzanak ki ilyen tyúkbelet. Arra befizetek...
Life is too short for boring Hi-fi. Danes don't lie.
-
törölt tag
Geostacionárius pályán lévő műholdak gondolom már ismerősek neked. Ála GPS.
Ami itt kérdés: forgás mellett egyenes vonalú mozgás, kedvenc tudósunk egyből jön a lefolyóval: Coriolis erő. Olyan szépen fogja csavargatni az egészet, hogy öröm lesz nézni. Plusz az eltérő magasságokban eltérő irányú és erejű szelek. Amik ráadásul eléggé dinamikus rendszerből jönnek létre. A szál fix feszeségen tattásához kell egy felső elem, ami fix pőonton van, de a kábelt tudja lazítani, feszíteni, fixálni. Asszem perpillanat ő még önmagában megodlhatatlan valami. Azért elgondolkodnék azon is, kábelszakadáskor mi történne vele. Ez definiálná is szerintem hova lehet telepíteni, a veszteségek minimalizálása miatt, mekkora sugarú repüléstilalmi zóna kellene köré, stb.
Aztán szén nanocsövet km-es méretben gyártani izgalams feladat lesz. Kíváncsi vagyok a következő száz évben megoldja-e valaki is. -
hemaka
nagyúr
Az egyik vége a Földön van és fix akkor a másikkal mivan? Az egy űrállomáson van, de az kering, tehát akkor nem szakad el amiatt? Bár nem értek hozzá.
De elég sok buktatót látok benne, az az igazság.[ Szerkesztve ]
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
zbory
tag
szerintem ebből nem lesz semmi. biztos vannak ennél sokkal egyszerűbben megvalósítható olcsónűrbejutási módszerek
If all the economists were laid end to end, they would not reach a conclusion. George Bernard Shaw
-
lapa
veterán
azért erre aludhatunk még párat. ugyebár az eddigi NASA versenyeken ha jól emlékszem a referenciakábelt sem sikerült überelni, a lézeres bigyófeljuttatás meg hasonlóan kevés sikert hozott a résztvevőknek. azt sem tudom vannak-e már sorozatgyártott, akár csak kicsinke nanocsövek is. még régen az sg.hu-n volt egy topik, ott vázolták páran merre milyen erők hatnak; hát a felét nem is értettem. merthogy van valami összetett eredő még akkor is, ha az egyenlítőn pörgetjük a kábelt. ha mindenképpen a rizikó-faktor élteti őket akkor inkább az ITER-be kéne nyomni a pénzt, utána lehet csalinkázni az űrben.
-
Fáraó
őstag
Ezek inkább szénnanocsövekkel erősített kábelek. Maguk a többfalú nanocsövek igen picik -pl. itt.
VIGYORRRGAZMUS.....
-
-
OkosTibiKing
tag
válasz Csakénvagyok #13 üzenetére
"A nyugati szél úgy belekapna mint egy vitorlába"
énis erre gondoltam, de még sztem nem ez a legnagyobb baj a termoszférában nemtudom hogyan lenne biztosnágos a hőtágulás miatt.Okos Vok.
-
dajkopali
addikt
válasz Csakénvagyok #13 üzenetére
a videó csak illusztráció
"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
Csakénvagyok
őstag
Szóval nekem baromi egyszerű kérdéseim vannak:
Egy ilyen lapos kábelt nem pörgetne meg a űrállomás? Mert a videón szépen ki van egyenesítve.
Csak nekem tűnt fel hogy a föld forgási iránya pont lapjával kapja kábelt? A nyugati szél úgy belekapna mint egy vitorlába (ha már nem pörög)
Ja, mekkora az a magasság ahol a tárgyak 24 óra alatt kerül meg a földet, mert a cikből nem derül ki? -
BloodRay
veterán
Khemm a címben: "mögé áll egy hihetetlenül tőkerős"
Elnézést de ezt nem tudtam magamban tartani.
Egyébként a koncepció érdekes, de nem hiszem hogy rövid időn belül bármi megvalósulna a gyakorlatban belőle."A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83
-
Depression
veterán
A technikai háttere nem igazán érdekel, de nagyon szeretném megélni.
Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.
-
dabadab
titán
"Teszem azt felül mi tartja meg?"
Koss egy kovet egy kotelre, aztan porgesd meg: na, ugyanaz tartana meg az urliftet is: a centripetalis ero.
"Esetleg a pályálát egy idő után nem modosítaná a földnek?"
De. Viszont az is modositja a Fold palyajat, ha leulsz vagy felallsz, szoval a modositas onmagaban nem nagy ugy, ez meg tul kicsi ahhoz, hogy barmi erdemi modositast eszkozoljon.
DRM is theft
-
dabadab
titán
-
zuchy
őstag
Érdekes elgondolás. Annak az állomásnak fent feszesen kell tartania a kábelt, és a földdel együtt kéne mozognia. Esetleg ha olyan messze kerül az állomás a földtől, akkor megtartja a centrifugális erő. De ha elszakad a kábel, úgy kirepül az űrbe mint a sicc.
PC-STYLE.hu
-
Lenry
félisten
"ilyen, összességében körülbelül 100 ezer kilométeres kábel már létezik a Földön, a San Franciscó-i Golden Gate hidat és a Horn-fokot köti össze"
ez érdekelne... pontosan milyen kábel ez, és mi a szerepe?
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Xirtam
veterán
Érdekes! Meg jó is lenne ha megtudnák valósítani de én szerintem ez egyenlőre nem lehetséges! Oké, kihuznának egy ilyen atom nano kábelt! Teszem azt felül mi tartja meg? Meg közben a föld mozog ergo nem hajlana el ez a cuc? Esetleg a pályálát egy idő után nem modosítaná a földnek?Vagy ezáltal nem lenne nagyobb a lehetősége egy becsapódás bármivel az ürben??
-
MODERÁTOR
Mindenképpen érdekes gondolat egy ilyen lift. Gondolom éppen a centrifugális erő feszítené ki a cuccot, mert hát egy műhold igen nehezen tartaná meg ugye.
Annyi biztos, hogy sokkal olcsóbb lenne az űrbe szállítás vele, akár kilövés is megfelelően időzítve. Nem tom, hogy az anyaga, hogy bírná a sok űrszemét meg meteor becsapódását.[ Szerkesztve ]
-
B4nd1t4
tag
Hmmhmm....
Alamuszi Nyuszi nagyot ugrik... :)
Új hozzászólás Aktív témák
- 10db bontatlan, 1M Ft-os gép - Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 érintő
- Dell 5500 Laptop 15,6" FHD/i5-8Gen/MS Office/DDR4 16Gb/256GB SSD/HDMI/USB-C/CAM 1Év Gari 27% Áfás!
- Ayaneo Pocket S android kézikonzol
- HP 640 G4 Laptop 14" FHD/i5-8Gen/MS Office/DDR4 8Gb/256GB SSD/HDMI/CAM/Wifi 1Év Gari 27% Áfás!
- AirPods 4 sima és aktív zajkioltásos - bontatlan, 1 év Apple garancia