Böngészőválasztót az egész világnak!

A Microsoft az Európai Bizottsággal (EB) kötött megegyezésnek megfelelően márciustól megkezdi ún. böngészőválasztó alkalmazásának terjesztését a Windowst és Internet Explorert használó európai felhasználók számítógépeire. Ez a modul – melyet a szoftvervállalat automatikus frissítésként juttat el az érintett PC-kre, illetve a Windows Update szájton és egy kifejezetten e célra létrehozott weboldalon is hozzáférhetővé tett – felkínálja a rivális browserek telepítésének és alapértelmezetté tételének a lehetőségét.

Nemzetközivé lesz?

Most, hogy a modul elérhetővé vált, egy szakmai lobbiszervezet, az együttműködő rendszerek fejlesztését szorgalmazó European Committee for Interoperable Systems (ECIS) felvetette, hogy azt világszerte terjesztenie kellene a szoftvervállalatnak. „Az ECIS arra hívja fel a világ minden táján működő versenyhivatalokat, hogy adják meg a fogyasztóknak a böngészőválasztás lehetőségét, mely erősíti a versenyt és mindenkinél javítja az internetes élményt. A fogyasztóknak a világon használatban lévő több mint 1 milliárd PC mindegyikén kijár a szabad böngészőválasztás” – áll a szervezet közleményében.

Mely nem hallgatja el, hogy a tagjai között – számos Microsoft-rivális, például az Adobe, az IBM, a Nokia, az Oracle-Sun és a Red Hat mellett – megtalálható a böngészőbalhét 2007-ben kirobbantó Opera Software is. A szövegből az is kiderül, hogy a szervezet jogásza és szóvivője ugyanaz a Thomas Vinje, aki a norvég cég jogi tanácsadója volt az Internet Explorer Windowsba integrálása kapcsán indított uniós vizsgálat idején.

„Az európai kezdeményezés erősíti a versenyt, de a világ számítógépeinek többségén meghagyja az operációs rendszerrel összenőtt Internet Explorert. Arra szólítjuk fel a világ versenyhatóságait, hogy elemezzék az európai fejleményeket, és tegyenek lépéseket a fogyasztók érdekében. Csak ebben ez esetben lesz valódi verseny a piacon” – idézi a közlemény Vinje szavait. Azt, hogy a szervezet hogy képzeli el a böngészőügy napirendre tűzését a világ minden országában, nem részletezik.

Csak Európa választ

A Microsoft mindenesetre azt nyilatkozta, a böngészőválasztó képernyő kizárólag Európának készült. Mint a vállalat szóvivője az Ars Technicá-nak elmondta: a világ számos országában, egyebek mellett az Egyesült Államokban is vizsgálták a hatóságok az Internet Explorer integrálásának törvényességét, és e vizsgálatok során eltérő döntések és megoldások születtek.

Amint az ismert, a böngészőválasztót hónapokon át finomította, módosította az amerikai szoftvercég, hogy az mindenben megfeleljen Brüsszel és a konkurensek gyakran szőrszálhasogató igényeinek – az eredménnyel végül mindenki elégedett volt. A program az indulásakor először egy tájékoztató ablakot dob majd fel, mely elmagyarázza, hogy egyáltalán mi is és miért fontos az internetböngésző. Leírja, hogy a piacon számos browser létezik, és „a következő képernyőn” ezek közül választhatja majd ki a neki tetsző(ke)t a felhasználó. A választóképernyőn aztán a 12 legnépszerűbb windowsos böngésző (Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, GreenBrowser, Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant Browser, Sleipnir és Slim Browser) lesz felsorolva úgy, hogy a piaci részesedés alapján legnagyobb öt látszik a nyitóképernyőn, a továbbiak megjelenítéséhez pedig oldalirányba görgetni kell. A szoftverek nem ábécésorrendben követik egymást, hanem véletlenszerű sorrendben: mind az első öt, mind a fennmaradó hét program pozíciója változó.

Azóta történt

Előzmények