Illegálisan működő patikákat reklámoz a Microsoft keresője

Szinte az összes gyógyszertárakkal kapcsolatos szponzorált keresési eredmény illegálisan működő patikákra mutat a Microsoft keresőjében, állapította meg közös jelentésében a LegitScript nevű online gyógyszeripari felügyelet és a KnujOn.com internetbiztonsági vállalat. A két cég nemrégiben górcső alá vette a Bing által megjelenített gyógyszeripari hirdetéseket, s azt találta, hogy azok 89,7 százalékban hamisak, illetőleg illegálisan üzemelő internetpatikákat reklámoznak. Tekintettel arra, hogy a Microsoft minden egyes hirdetésre kattintásért pénzt kap a hirdetőtől, a vállalat áttételesen illegális tevékenységből profitál – jelentette ki John Horton, a LegitScript elnöke.

A felügyeleti cég munkatársai próbavásárlásokat is tartottak, melyek során kiderült: a reklámozott patikákon keresztül vény nélkül juthatnak hozzá olyan készítményekhez, melyeket csak és kizárólag orvos írhat fel. Egy másik esetben pedig olyan gyógyszert kaptak kézhez, melyről a laboratóriumi tesztek bebizonyították, hogy a termék hamisított.

„A Bing felületén megjelenő hirdetések nem valódi gyógyszertárakra mutatnak: a hivatkozott felületeket bűnszervezetek, illegális gyógyszerkerekedők hozzák létre; a főként orosz és kelet-európai bűnözők átverik, megkárosítják és megmérgezik az internetfelhasználókat” – figyelmeztetett Garth Bruen, a KnujOn első embere. „Felszólítjuk a Microsoftot, hogy szüntesse meg a problémát” – üzent Redmondnak.

Azóta történt

Előzmények