Elfogadná a bitcoint egy milliárdos bankja, de Mexikó szerint az nem pénz

Ricardo Salinas Pliego Mexikó egyik leggazdagabb embere, a bankja pedig hamarosan elkezdheti használni a bitcoint – az országban elsőként fogadnák el a kriptopénzt. A mexikói hatóságok szerint a kriptovaluta ugyanakkor nem pénz.

A világ számos részén nagyon szigorú szabályozásokat készítenek elő a kriptopiaccal kapcsolatban, azonban sok pénzintézet és vállalat szeretne előnybe kerülni azzal, hogy elsők között fogadja el az ilyen eszközöket.

Ricardo Salinas Pliego, Mexikó harmadik leggazdagabb embere például kijelentette, hogy a bankja hamarosan elkezdheti használni a bitcoint. Ha valóban így lesz, akkor Mexikóban az övé lesz az első bank, amely elfogadja a kriptovalutát.

Salinas családja a Forbes becslései szerint 15,8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, övék a hatalmas Banco Azteca is.

Salinas egyébként tavaly elárulta, hogy a likvid portfóliójának nagyjából 10 százalékát befektette bitcoinba. Most pedig kijelentette: minden befektetőnek tanulmányoznia kellene a kriptopénzeket és azok jövőjét. Salinas maga ajánlja a bitcoin használatát, és a bankjával együtt dolgozik azon, hogy Mexikóban elsőként fogadják azt el.

Megszólalt a mexikói hatóság

Mexikó pénzügyi hatósága ezután azonban kijelentette: a kriptovaluták nem legális fizetőeszközök Mexikóban, és a jelenlegi törvények szerint pénznek sem tekinthetőek. Ezzel párhuzamosan figyelmeztették a pénzintézeteket, hogy amelyik nyit a kriptovaluták felé, az szankciókra számíthat. A közleményt a Bank of Mexico, a helyi pénzügyminisztérium és a bankhatóság közösen adták ki.

A döntés értelmében a mexikói pénzintézetek számára nem engedélyezik a virtuális pénzek használatát, kínálatát, annak érdekében, hogy azok és a pénzügyi rendszer között egészséges távolság maradjon – fogalmaztak. Ezzel együtt tilos a kriptopénzes műveletek kockázatát az ügyfelekre hárítani, és kijelentették, hogy a stablecoinok is tiltva vannak a jelenlegi törvények alapján Mexikóban.

A mexikói pénzügyminiszter kijelentette: a jelenlegi törvények értelmében a mexikói pénzügyi rendszerben tilos kriptopénzeket használni, és azok nem rendelkeznek olyan funkciókkal, mint a pénz, nem tartják az értéküket és nem is fejeznek ki jól értéket.

Azóta történt

Előzmények