Több mint 1100 kriptopénzes csalót tartóztattak le Kínában, Amerika is léphet

Kriptovalutákkal kapcsolatos pénzmosás gyanúja miatt tartóztattak le Kínában több mint 1100 embert. A bankhatóságok szigorú tőkeszabályokat terveznek a bitcoin kapcsán, egy amerikai szenátor szerint pedig le kell csapnia Amerikának a kriptofenyegetésre.

A Kínai Közbiztonsági Minisztérium tájékoztatása szerint több mint 1100 embert tartóztatott le Kínában a rendőrség kriptopénzek segítségével való pénzmosás, telefonos és internetes csalások gyanúja miatt, a kriptopiac elleni hadjárat következő lépcsőjeként.

Kína a kriptoszektor elleni kampány keretében első körben hatósági szervezetek révén betiltotta a kriptopénzek és kapcsolódó szolgáltatások használatát és támogatását a pénzügyi szektorban. A kínai Államtanács ezután bejelentette, hogy lecsap a bitcoinbányászatra és a kriptokereskedelemre, majd több nagy kínai kriptobányász is leállt, sok szereplő más régiókba kezdett költözni. Ezután Belső-Mongólia összeállította azt a törvénytervezetet, amely keretében teljesen kisöpörné a régiójából a kriptobányászatot és kriptokereskedelmet. A kínai hatóságok ezután áramszolgáltatókon keresztül is elkezdték megfigyelni a bányászokat, majd elkezdték blokkolni a kriptopiaccal kapcsolatos közösségi fiókokat, és a médiát is a kriptoszektor ellen fordították.

A hatóságok most pedig elrendelték, hogy újabb régiókban kötelező leállítani a kriptobányászati tevékenységeket, a jelenleg működőket be kell zárni, újak nem indulhatnak. A Reuters értesülései szerint számos régióban azt tervezik, hogy a nagy eszközparkkal működő projekteket megbüntetik, a cégeknek pedig megtiltják, hogy bánászoknak területet vagy áramot szolgáltassanak.


[+]

A Kínai Közbiztonsági Minisztérium szerint a legutóbbi akcióban több mint 170 olyan bűnözői csoportot kapcsoltak le, amely kriptopénzekre építette csalásait, pénzmosását. Többek között arra használták a kriptotőzsdéket, hogy a bűnözők illegális pénzét jutalék fejében digitális pénzzé konvertálják. A hatóság tájékoztatása szerint robbanásszerűen nő a digitális pénzekre építő bűncselekmények és határokon túli pénzmosási akciók mennyisége.

A kínai hatóságok mellett az amerikai vezetés is rendszeresen hangsúlyozza, hogy a bűnözők óriási arányban használják a kriptopénzeket emberkereskedelem, drog- és fegyverkereskedelem, szerencsejáték céljából. Amerika a kriptopénzeket a zsarolótámadásokhoz is hozzáköti, amelyeket nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekint, és a terrorizmushoz hasonlóan kezel.

Nem lesz népszerű a bankokban a bitcoin?

A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság legutóbb összeállított tervezete alapján a bankok kötelesek lennének a tervezett globális tőkeszabályok értelmében elegendő tőkét félretenni azért, hogy a bitcoinegyenlegek veszteségeit teljes mértékben fedezzék. A szakértők a tervezetet konzervatív lépésnek értékelték, ami véleményük szerint meggátolhatja a kriptopénzek széleskörű használatát a nagy pénzintézeteknél.

A bankhatóság hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tervezetei nem érintik a jegybankok saját digitális pénzeit (tervez ilyet piacra dobni Amerika, Kína, az EU, Nagy-Britannia és Oroszország is, többek között).

El Salvador bitcoinpárti kísérletét ezzel párhuzamosan Nemzetközi Fizetések Bankja, a világ legrégebbi, jelenleg is működő nemzetközi pénzügyi szervezete és az IMF is élesen bírálták, jogi és gazdasági problémákat említve, a bitcoint spekulatív eszköznek nevezve.

Amerika is léphet a kriptopiac ellen

Elizabeth Warren amerikai szenátor felszólította az amerikai kormányt, hogy kezelje célzottan a kriptopénzek térhódítása által kialakult problémákat. Miközben hangsúlyozta, hogy egy jegybank által támogatott digitális valuta nagyon ígéretes ötlet, hozzátette, hogy a kriptovaluták nem váltották be a hozzájuk fűzött ígéreteket, nem tették jobbá az átlag amerikaiak életét.

Kijelentette a szenátor, hogy a kormánynak cselekednie kell, a kriptopénzek ugyanis lehetőséget teremtettek a befektetők még súlyosabb átverésére, a bűnözőket segítik és tovább súlyosbítják a klímaválságot. Warren szenátor azt mondja, hogy a kriptopiac jelentette veszélyek megmutatták, hogy a hatóságok és a Kongresszus nem bujkálhatnak tovább, azt remélve, hogy a kripto majd eltűnik, mert nem fog. Warren szerint itt az ideje, hogy lépjenek ez ügyben.

Azóta történt

Előzmények