Sokkal keményebb fellépést akar a kriptopénzekkel szemben a kínai jegybank

A jelentések szerint sürgetik a kínai bankokat és pénzügyi szolgáltatókat, hogy keményen csapjanak le a kriptopénzekre.

A kínai jegybank tegnap kijelentette, hogy nemrég összehívott bankokat és pénzügyi, fizetési szolgáltatásokkal foglalkozó cégeket (köztük volt az ICBC, az AgBank vagy az Alipay is), majd arra sürgette azokat, hogy keményebben csapjanak le a kriptopénzekre.

A jegybank által összehívott találkozót számos szigorú korlátozás előzte meg (amint kapcsolódó anyagaink is mutatják), a kínai vezetés azonban újabb és újabb intézkedésekkel folytatja a kriptoszektor elleni kampányt.

A kínai jegybank elvárja az intézetektől, hogy alapos ellenőrzéseket hajtsanak végre az ügyfelek fiókjain, azonosítsák azokat, akiknek kriptopénzes tranzakciókhoz van közük, továbbá zárják el a fizetési csatornáikat.

A hivatalos tájékoztató szerint a kriptopénzekkel kapcsolatos spekulatív kereskedés a gazdasági és a pénzügyi rendre is rossz hatással van, fokozza az illegális tevékenységek kockázatát, elősegíti a pénzmosást és veszélyezteti az emberek vagyonát.

Bár Kínában számos tiltást vezettek már be a kriptopénzekkel és -kereskedelemmel kapcsolatban, a jelentések szerint az azokat elrendelő hatósági szervezetek nem olyan erejűek, mint a kínai jegybank. Így az intézmény szigorú fellépése jóval nagyobb hatást gyakorolhat a kriptopiacra.

A jegybank elmondása szerint a fentebb említett találkozóra azért került sor, mert a gyakorlatban is alkalmazzák az Államtanács kriptotilalmi döntését.

A jegybank arra kérte továbbá a bankokat és pénzügyi cégeket, hogy fektessenek olyan technológiákba, amelyekkel jobban azonosíthatóak a kriptopénzekkel kapcsolatos tranzakciók, ismerjék jobban az ügyfeleiket. A legtekintélyesebb bankok és szolgáltatók rövid időn belül jelezték, hogy teljes mértékben együttműködnek a jegybankkal, felderítenek minden illegális tevékenységet (vagyis minden kriptopénzhez köthető kereskedelmet), a gyanús fiókokat pedig bezárják. Többen jelezték, hogy nem csak az ügyfelek fiókjait szüntetik meg, de a kriptopénzes tranzakciókhoz köthető kereskedőket is feketelistára teszik. Ezzel párhuzamosan a kriptokereskedelem és az ICO-k veszélyeire is figyelmeztették a nyilvánosságot. Blokkolják továbbá a kriptopénzekkel kapcsolatos közösségi fiókokat, valamint letiltották a fontosabb kriptotőzsdék kereshetőségét a legnagyobb szolgáltatókon.

Az újabb és újabb kínai intézkedéseket megérzi a kriptopiac: január óta először, 30 ezer dollár alá zuhant a bitcoin árfolyama. Az elemzők úgynevezett halálkereszt megjelenéséről beszélnek, és további zuhanásokra számítanak.

Azóta történt

Előzmények