Az Interpol szerint a metaverzum új szintre emeli a bűnözést és a terrorizmust

A szervezet szerint a Zuckerberg által jövőnek gondolt metaverzum új szintre emelheti a bűnözést, de elősegítheti a terrorizmust és a gyermekbiztonság kapcsán sem túl kedvező környezet.

Mark Zuckerberg ragaszkodik hozzá, hogy az immáron havi szinten is dollármilliárdos veszteségek mellett fejlesztett metaverzum az emberiség és a társadalom jövője, erről pedig nem aktuálisan, hanem 5-10 éves távlatokban kell gondolkozni. Reményei szerint itt fogunk majd dolgozni, szórakozni és társas életet élni, egy drága headsetet viselve. A cégek pedig itt árulják majd fizikai és digitális szolgáltatásaikat, itt dolgoztatnak, terveznek és reklámoznak.

Bár a felhasználók korábbi jelentések szerint csak kevesen próbálják ki a metaverzumot, akik igen, azok is távoznak 1-1,5 hónap után. Mostanra a befektetők és a Wall Street türelme is elfogyott a metaverzum kapcsán, mint legutóbb említettük. A Meta gyakorlatilag egy szemvillanás alatt veszítette el amúgy is jócskán megcsappant piaci értékének negyedét, úgy 80 milliárd dollárt.

Az Interpol is ver egy szöget a metaverzum koporsójába?

Bár azt még korai megmondani, elbukik vagy mégis beindul majd évek múlva a metaverzum; de ha kukában landol Zuckerberg álma, akkor abban az Interpolnak is lesz szerepe.

Az Interpol ugyanis a napokban kijelentette: arra készül, hogy a metaverzum új szintre emeli majd a bűnözést, nagyobb kiterjedésűvé teszi a jelenlegi bűntevékenységeket és -szervezeteket.

Madan Oberoi, az Interpol technológiáért felelős ügyvezető igazgatója szerint sok tagország már most aggódik emiatt. Oberoi szerint egyes bűntevékenységek újak, a platformhoz kapcsolódóak lesznek, másokat szimplán új szintre emel.

Terroristák gyakorlóterepe

A VR és AR kapcsán az adathalászat és átverések másként működnek majd, de a gyermekbiztonság kérdése is komoly probléma szerinte. Ahogyan az is, hogy a VR elősegíti majd a fizikai világban való bűnözést. Oberoi szerint ha egy terrorszervezet meg akar támadni valamit, a metaverzumot használhatja feltérképezésre és szimulációk futtatására, majd gyakorlatok végrehajtására.


[+]

Azt már az Europol is kijelentette, hogy a jövőben a terrorszervezetek a virtuális térben terjesztik majd a propagandájukat, toboroznak tagokat és képzik azokat. Ezen felül szélsőséges törvények mellett működő virtuális világok létrejöttére is számítanak.

Visszaüt a blockchain

Az Europol szerint amennyiben a metaverzumkörnyezetek a blockchainen rögzítik a felhasználói interakciókat, akkor lehetséges lenne mindenkinek minden lépését követni, ami értékes információt adna a szélsőségesekről.

Zuhanórepülésben a metaverzum és a Web3

Amint fentebb részleteztük, jelenleg a befektetők, a Wall Street és a szakemberek sem látják a metaverzum jövőjét és megtérülését – ezen felül a Web3-as jövő azért sem látszik megvalósulni, mert a kriptopiacok önmaguk árnyékai, a legtöbb országban komoly törvények szabályozzák majd a szektorokat. Ezen felül az NFT-k, virtuális földek és egyéb digitális tárgyak eladásai a gyors és gigantikus tavalyi növekedések után gyakorlatilag összeomlottak (bár nem tűntek el).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények