Megállapodás a blokkláncokról: 2800 dollárig repült az árfolyam

A Consensus Konferencián az iparági szereplők döntést hoztak a blokkméret duplázásáról és a hitelesítés elkülönítéséről.

Megállapodásra jutottak az iparág legfontosabb szereplői (például a Digital Currency Group, a Bitcoin.com, a Bitmain és a Bitfury) a bitoin blokklánccal kapcsolatban a Consensus 2017 konferencián New Yorkban. A Digital Currency Group tagja 22 ország 58 vállalata, 83,28 százaléknyi bányászteljesítményt, összesen 20,5 millió bitcoin értékű tárcát képvisel.

Azok számára, akiknek idegen a technológia, érdemes tudni, hogy az összes tranzakció a blokkláncon kerül rögzítésre, minden blokk az előző 10 perc mozgásait tartalmazza titkosítva. A bányászok által létrehozott új blokkok a lánc végére kerülnek, ezzel biztosítva az átláthatóságot. Gyakorlatilag ennek köszönhető, hogy a tranzakciók mindenki számára nyilvánosak legyenek.

Az eredeti rendszer 1 megabájtos blokkokat határozott meg, az ennél nagyobbakat elutasítja a rendszer. Ez a túlterheléses támadások elkerülése miatt fontos elsődlegesen. Mostanra azonban megközelítettük azt a pontot, ahol már annyi tranzakció történik, hogy nem feltétlenül fér bele a limitbe az összes információ.


(forrás: Coindesk) [+]

A jelenlegi korlátozás mellett másodpercenként csak néhány tranzakciót tud kezelni a hálózat, míg ha többet hajtanának végre a felhasználók, azok torlódni kezdenek. Ez a beépített ösztönzőrendszerrel együtt drágítja az átutalások díját, a kriptopénz népszerűségének növekedésével pedig csak fokozódik a probléma.

A konferencián az a döntés született, hogy azonnali hatállyal támogatni kezdenek két párhuzamos fejlesztést. Az egyik a SegWit javaslat, amit a hongkongi Bitcoin Scaling konferencián mutattak be nyilvánosan, és a lényege az, hogy elkülöníti a tranzakciókat hitelesítő aláírásokat a tranzakció adataitól, ezzel hely szabadul fel a blokkban, közel 40 százalékkal kisebbre vágva a tranzakciók méretét.

A másik változás, hogy hard fork módszerrel 2 megabájtra növelik a blokkok méretét. Tekintve a konferencián részt vevők piaci erejét, nem kérdés, hogy a kereskedők (tőzsdék) követni és támogatni fogják a változást, azaz átállnak az így létrejövő új láncra.

Az események fényében nem annyira meglepő, hogy a bitcoin árfolyama a kezdeti lelkesedésnek köszönhetően közel 2800 dollárig emelkedett, majd néhány óra alatt 2350 dolláros "mélységbe" is visszazuhant, mostanra viszont újra 2600 dollár felett jár.

Azóta történt

Előzmények