Ethereum: nagyon nehéz lett bányászni, miközben zuhan is az árfolyama

Az elmúlt napokban hatalmas mélyrepülésbe kezdett a legnépszerűbb altcoin, a jövője erősen kérdéses.

Az elmúlt hetek, sőt talán hónapok az ethereum felemelkedéséről szóltak. Az áprilisban még szinte semmit sem érő kriptopénz májusban kezdett felértékelődni. Megjelentek a hirdetések mindenfelé, egyre többen kezdték bányászni a GPU-val kitermelhető digitális pénzt. Ez az alapvető különbség jót tett a bitcoinnal szemben, amit ma már célgépekkel bányásznak.

Ethereum árfolyam, 3 hónap
Ethereum árfolyam, 3 hónap (forrás: Coindesk) [+]

Június közepén a négyszáz dolláros árfolyamot is megközelítette az ethereum, ez kihatott a hardverpiacra is, a VGA kártyák árai az egekbe szöktek, illetve készlethiány alakult ki a sok beszálló miatt. Nagyjából két hete azonban elindult egy trend, az ethereum árfolyama esni kezdett. Ez a folyamat az elmúlt napokban még inkább felgyorsult, ma már kétszáz dollár alá is becsúszott.

Ethereum árfolyam, 1 nap
Ethereum árfolyam, 1 nap (forrás: Coindesk) [+]

A jelenség nem csak az ethereumot érinti, a bitcoin júniusban sosem látott rekordokat ért el, majd ott is hanyatlás kezdődött. A legismertebb kriptopénzt ami júniusban a háromezer dollárt is átlépte, jelenleg 2400 dollár körül jegyzik. Nagyjából ennyiért kereskedtek vele június első napjaiban is.

Bitcoin árfolyam, 3 hónap
Bitcoin árfolyam, 3 hónap [+]

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a kriptopénzek piaca rendkívül sérülékeny, sokan a szerencsejátékhoz hasonlítják a kereskedelmüket. A leginkább azoknak fájhat a jelenség, akik bányásznak álltak és új alaplapra, illetve kártyákra ruháztak be. Bár azok, akik időben kapcsolódtak be, most még jó áron el tudják adni az eszközeiket, sokan lehetnek, akik bíznak az árfolyam visszatérésében.

Csakhogy van itt egy kis bökkenő, ami miatt érdemes kétszer is meggondolni, hogy érdemes-e jelenleg etherumbányásznak állni. Ez a nehézségi szint, ami radikálisan megnőtt az elmúlt napokban. Azok, akik kevesebb mint 10 kártyával bányásznak, hirtelen azt látják, hogy szinte lehetetlen nyereséget kihozni az ethereumból.

Ethereum bányászat, nehézség
Ethereum bányászat, nehézség (forrás: Coinwars) [+]

A szakértők egyértelműen azt javasolják, a bányászok álljanak át egy másik altcoinra, amit még megéri bányászni. Persze szinte lehetetlen megjósolni mi fog történni a piacon, a bitcoint is temették már korábban, például az Mt.Gox incidenst követően. Aztán mégis talpra állt.

Az ethereum mindenesetre mélyrepülésbe kezdett, amivel kapcsolatban tényleg nehéz okosat mondani. Mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy kivár és kockáztatja, hogy a későbbiekben teljesen értéktelenné válnak az egységei, vagy megpróbál időben és jól váltani.

Lehetőség rendkívül sok van, a pascalcointól a megacoinon és az okcash-en át a zcash-en keresztül a quarkcoinig tényleg elképesztően sok alternatíva létezik. Persze nem lehet kizárni, hogy az ethereum is visszatér az emelkedési fázisba, de erre éppúgy semmi garancia, mint a többi altcoin sikerességére.

Azóta történt

Előzmények