Megaberuházással bővítik kapacitásukat a chipgyártók

Hirdetés

A világ legnagyobb szerződéses chipgyártó vállalata, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) két másik tajvani félvezetőgyártóval karöltve az elkövetkező években 14,7 milliárd dollárt fordít kapacitásának növelésére – jelentették be a felek tegnap a sziget észak-nyugati részén található Hszincsui (Hsinchu) Ipari Parkban tartott alapkőletételi ünnepségen. A megaberuházást azt követően indítják el, hogy a félvezetőipar növekedése a tavalyi langyos év után kezd ismét lendületet venni.

A TSMC most egy új, 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeleteket megmunkáló gyár építését kezdte meg, amelyben az eljövendő – 32, 22 és 15 nanométeres – gyártástechnológiák kidolgozását végzik majd. „Ez a fab kutatási és fejlesztési célokat szolgál majd, ezért nem is fogunk rohanni a teljes kapacitásának kihasználásával” – mondta az eseményről beszámoló Taipei Times-nak a vállalat szóvivője.

A két másik cég, a memóriagyártó Powerchip Semiconductor és az LCD panelekhez vezérlőchipeket készítő Vanguard International Semiconductor – amelynek 37 százaléka a TSMC kezében van – ugyancsak 300 milliméteres fabokat húznak fel, az előbbi mintegy 8,1 milliárd dollárért akár kettőt is, ha a kereslet úgy kívánja. A beruházások 10 000 új munkahelyet teremtenek a régióban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények