Bezár az egyik ismert DRAM-modulgyártó

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint április közepén bezárja kapuit a TwinMOS, mely elsősorban DRAM moduljai és különböző memóriakártyái révén vált ismertté, de termékei közt éppúgy megtalálhatók voltak a médialejátszók vagy éppen az Apple iPodjaihoz fejlesztett aktív hangrendszerek is. A tajvani cég lapértesülések szerint a memóriachipek jelentős áreróziója miatt került padlóra (annak ellenére, hogy chipeket nem gyártott, csak modulokat), több regionális részlegét (köztük a hollandiai központot) már korábban bezárta, de így sem tudott javítani pénzügyi helyzetén.

Az április 15-én leálló vállalat korábban többször kereste az alkalmat az átalakításra, illetve a vezetés hajlandó lett volna egyesülésről is tárgyalni, a TwinMOS-ra azonban mindmáig nem akadt vevő. Az 1998-ban alapított cég alkalmazottainak jelentős része már korábban elhagyta a süllyedő hajót, többségüket a NAND flashmemóriák gyártásában utazó Silicon-Power Computer vette át – értesült a DigiTimes.

A TwinMOS vesztét jó eséllyel az a memóriaipart egészében sújtó, elsősorban a túlraktározásból adódó jelenség okozta, mely a széles körben elterjedt DDR2 chipek árát tartósan a padlóra küldte. A DRAM-ok árfolyamát követő DRAMeXchange adatai szerint a DDR2-árak a legutóbbi, tavaly júliusi csúcs óta 69 százalékot zuhantak, a referenciának tekintett, 667 MHz-en üzemelő, 1 gigabites DDR2 chipek nagykereskedelmi ára tavaly december óta nem mozdult el látványosan a kétdolláros szint közeléből – ez kevesebb, mint egynéhány gyártó önköltségi ára.

A TwinMOS nem az első és elemzők szerint nem is az utolsó memóriaipari vállalat, mely a fentiek miatt lehúzza a redőnyt, jóllehet a tajvani cég bár piaci befolyását tekintve jelentéktelen részt képviselt, a márka ismertsége bizonyos régiókban ehhez képest arányaiban kiemelkedőnek számított.

Azóta történt

Előzmények