Születési rendellenesség miatt perelik az AMD-t

Egy amerikai asszony azzal vádolja egykori munkáltatóját, a világ második legnagyobb processzorgyártójaként számon tartott Advanced Micro Devicest (AMD), hogy az tudatosan félrevezette őt a munkája során használt vegyszerek hatásaival kapcsolatban, ezért jött gyermeke születési rendellenességgel a világra. A panaszos, Maria Ruiz 1988 és 2002 között dolgozott a chipgyártó vállalat texasi gyárának tisztaszobájában. Fia – aki október 31-én töltötte be a 16. életévét – jobb alkar nélkül és agykárosodással született.


Tisztaszoba az AMD-nél: rossz munkahelyi légkör

„Ahogy az amerikaiak milliói, úgy Maria Ruiz sem tudta, hogy a tisztaszobákat arra tervezték, hogy a gyártás során a szilíciumszeleteket megvédjék a levegőben található szennyeződésektől, nem pedig arra, hogy a veszélyes vegyszerek és gőzök hatásainak kitett férfiakat és nőket óvják” – áll a vádiratban. Az asszonyt egyébként ugyanaz az ügyvédi iroda képviseli, amely nemrég egy hasonló ügyben IBM-dolgozóknak járt ki kártérítést. Ruiz szintén „példátmutató” anyagi kompenzációt követel.

A beadvány szerint a panaszos kétszer is orvosi kezelésre szorult a vegyszerek gőzeinek belélegzése miatt. Mikor kiderült, hogy terhes, felvilágosítást kért arról, hogy a félvezetőgyár tisztaszobájában végzett munkája veszélyeztetheti-e a magzatot, de ekkor sem helyezték át. Az AMD mellett most a házi orvosát és a szülészét is vádolja a vegyszerek lehetséges hatásainak elhallgatása miatt.

A félvezetőgyártás egészségkárosító hatásairól már jó ideje vita folyik. Az Egyesült Államokban kiadott Environmental Health egészségügyi szakfolyóiratban egy éve jelent meg egy tanulmány, mely szerint az IBM chipgyáraiban dolgozók közül az átlagosnál többen halnak meg rákos megbetegedésekben. Több mint 3000 elhalálozási jegyzőkönyv elemzése után a szerző, Richard Clapp azt állapította meg, hogy az átlagos populációhoz képest a vállalat munkásai és volt munkásai nagyobb arányban haláloztak el agy-, mell-, vese- és nyirokmirigyrákban vagy leukémiában, valamint melanoma típusú bőrrákban. Az IBM és mellette kiálló amerikai Félvezetőipari Szövetség (SIA) vitatta a tanulmány megállapításait.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények