A vártnál olcsóbb flashmemória miatt fáj a Toshiba feje

Hirdetés

A decemberrel véget ért harmadik üzleti negyedévében a vártnál gyengébb üzemi eredményt ért el a Toshiba, ami javarészt annak köszönhető, hogy a flashmemóriaárak meredek zuhanása megkurtította a profitot. És a helyzet a mostani trimeszterben sem javul: a japán vállalat most arra számít, hogy március végéig az árak további 20 százalékkal csökkennek. A trend részben azzal magyarázható, hogy a piacvezető flashgyártó, a Samsung a számítógépekben a használt DRAM-ok kárára növeli a NAND-termelés volumenét.

Az árak csökkenése miatt a piacon második helyen álló Toshiba chipüzletágának üzemi haszonrése az előző negyedévi érték felére, 4,8 százalékra esett vissza az októbertől december végéig tartó időszakban, a részleg nyeresége pedig 60 százalékot zuhant. A vállalat összesített üzemi eredménye az egy évvel korábbi 55,9 milliárdról 42,1 milliárd jenre csökkent. Bár az elemzők sokkal jobb számokat vártak, a cég kitart éves prognózisa mellett, amely a márciussal véget érő üzleti évre 290 milliárd jen nyereséggel számol.

A Toshiba még tavaly közölte, hogy 2010-ig a duplájára akarja növelni a félvezetőgyártásból származó árbevételét. E cél elérését szolgálja, hogy 1 billió jent különítettek el beruházásokra: ennek java része, 75 százaléka a flashmemória-gyártás bővítését szolgálja.

Azóta történt

Előzmények