Egy boton keresztül árulják a Facebook-felhasználók telefonszámait

A Telegram üzenetküldőn működtetik azt a botot, amelyen keresztül 20 dollárért lehet megszerezni egy Facebook-felhasználó telefonszámát.

A Motherboard jelentése alapján valaki hozzájutott egy adatbázishoz, ami rengeteg Facebook-felhasználó telefonszámát tartalmazza.

Ezeket az adatokat most árulják is az illető(k), méghozzá egy boton keresztül, a Telegramon. Alon Gal biztonsági szakértő szerint a bot mögött álló ember(ek) 533 millió felhasználóról rendelkeznek információkkal, amelyeket egy korábbi sérülékenység miatt tudtak megszerezni. A biztonsági rést 2019-ben javította a Facebook.

A bevetett bot lehetővé teszi, hogy az érdeklődők megadják egy felhasználó facebookos azonosítóját. Ez alapján meg lehet keresni az illető telefonszámát, de a dolog visszafelé is működik, telefonszám alapján is kaphatnak felhasználói nevet.

Mindez persze pénzbe kerül, egy telefonszám egy kredit, ami 20 dollárt jelent. Aki hajlandó 10 ezer kreditet vásárolni, az kedvezményt kap, a 10 ezer kredit 5 ezer dollárba kerül.

A botot január 12. óta működtetik, de a felkínált adatok nem a legfrissebbek, még 2019-ből származnak. Telefonszámot persze a legtöbben nem cserélnek túl gyakran, az eset pedig újfent felháborító, mivel a Facebook gyűjtötte az emberek telefonszámait, azokét is, akik bekapcsolták a kétlépcsős hitelesítést.

A szakértők szerint ha blokkolják is ezt a botot, sajnos az adatokat tovább árulhatják máshol, máshogy.

Azóta történt

Előzmények