Lassú a Vista? Szedd ki belőle, ami nem kell!

A Windows Vistát használók többnyire szembesülnek azzal, hogy ez az operációs rendszer lassabban töltődik be, lassabban áll le, és általában lassabb reakcióidővel rendelkezik, mint elődje. Ez többek között azzal magyarázható, hogy a rendszer rengeteg komponenst tartalmaz*, és ezért mind a memóriában, mind a merevlemezen ezzel arányos helyet követel magának.

Ha valakit ez zavar, megpróbálhat javítani a helyzeten egy ingyenes programmal. A vLite – amely a Windows XP-hez készített nLite továbbfejlesztése, és akárcsak az, Dino Nuhagic (nuhi) munkája – arra ad lehetőséget, hogy egy teljesen testre szabott Vista rendszert állítson össze a felhasználó. Bár ennél többet tud, a legtöbben arra használják, hogy a szükségtelennek tartott és egyébként nem eltávolítható összetevőktől – például az Internet Explorertől, a Windows Media Playertől, a Windowst Mailtől, a Windows Photo Viewertől stb. – megszabaduljanak.

A szoftver hátulütője, hogy már telepített rendszeren nem lehet kiélvezni az előnyeit: (újra)telepítés előtt kell futtatni. Ha ezt tesszük, először felmásolja a diszk tartalmát a merevlemezre, majd segít az egyedi Vista összeállításában. Többek között már ekkor hozzá lehet adni a rendszerhez biztonsági és egyéb frissítéseket, drivereket, valamint nyelvi csomagokat, és persze el lehet távolítani a várhatóan nem használt összetevőket. A beállítások alapján aztán a vLite elkészíti a telepítőlemezt. Érdemes észben tartani, hogy mivel a telepítő egyedi, később a változtatások nem vonhatók vissza – a program erre figyelmeztet is: „A választás végleges, jól gondolja meg!”

A program a függőségeket sem sorolja fel, ezért később előfordulhat, hogy több funkciót vagy alkalmazást azért nem tudunk használni, mert egy általunk kiiktatott komponensre épülnek. A nehezen kiszámítható következmények miatt tehát csak olyan felhasználóknak ajánlott, akik tudják, mit csinálnak, vagy tét nélkül kísérletezhetnek egy olajozottan működő Vista Light összerakásával. (A programot egyik fórumozónk, dchard korábban a Logouton részletesen bemutatta. Az íráshoz kapcsolódó hozzászólásokból a tapasztalatokat is meg lehet ismerni.)

A neten olvasható, sikeres próbálkozásokról szóló beszámolók szerint a legkövérebb Vista-változatok 10-15 GB-os helyigényét a karcsúsító programmal a felére, a rendszer indulásához szükséges időt pedig a töredékére lehet leszorítani. „Nem csak a merevlemezen elfoglalt helyről van szó. Javul az operációs rendszer reakcióideje, és nem kell mindenféle olyan dolgokkal együtt élni, amelyeket egyébként nem használunk” – magyarázta a szoftver előnyeit a fejlesztő az InformationWeek-nek.

Nuhagic azt nem tudta megmondani, hogy eddig hányszor töltötték le az egyébként éppen egy hete frissített programját, csak annyit válaszololt a lap statisztikákat firtató kérdésére, hogy a következő verzióhoz javaslatokat gyűjtő fórumtémát közel 50 ezerszer hívták le.

***

* „Sokak szerint a Windows egy nagy, kövér operációs rendszer, és – be kell vallani – ez tulajdonképpen egy korrekt jellemzés” – ismerte el tavaly egy előadáson Eric Traut, a Microsoft virtuális gépekkel foglalkozó vezető programozója. A mondat – amely 3 perc 37-másodpercnél hangzik el ezen a felvételen – a modulárisra tervezett Vista-utód, a Windows 7 várható előnyeire hívta fel a figyelmet.

Azóta történt

Előzmények