Katasztrófaelhárító lemez Vista-tulajoknak

Bár a Microsoft szerint a Windows Vista jóval stabilabb és megbízhatóbb operációs rendszer, mint elődje, talán nem túlzás azt állítani, hogy – különösen a kezdeti időszakban, és nem feltétlenül a Microsoft hibájából – felhasználók milliónak okozott álmatlan éjszakákat az összeomlott vagy hibásan működő rendszer újratelepítése. Pedig erre a lépésre a Vistánál csak akkor kell sor kerüljön, ha tényleg minden kötél szakad, az új operációs rendszer biztonsági mentés és visszaállítási központja (recovery center) ugyanis drasztikus beavatkozás nélkül képes visszaállítani fájlokat vagy akár az egész munkakörnyezetet – még akkor is, ha a felhasználó el sem jut a grafikus felületig.

Ehhez a Vista telepítőlemezéről kell indítani a rendszert, a biztonsági mentés és visszaállítás központja ugyanis innen is futtatható. A felhasználó vagy a rendszergazda ilyenkor az adott Vista-változattól és a helyzet súlyosságától függően különböző rendszervisszaállítási és javítási eszközök (automatikus visszaállítás, rendszer-visszaállítás visszaállítási pontból, teljes rendszer-visszaállítás stb.) közül választhatja ki a legmegfelelőbbet. Csakhogy a legális Windows-licencnek nem feltétele vagy automatikus velejárója, hogy a géphez tartozik egy telepítőlemez is. Az új asztali PC-t vagy noteszgépet vásárlók jelentős hányada például eddig is megtapasztalhatta, hogy a gyártó egy speciális rendszervisszaállító-lemezt mellékelt a géphez (ha egyáltalán mellékelt), amiről az említett szolgáltatás többnyire nem indítható el.


A recovery center grafikus felülete Vista Business operációs rendszernél

A Microsoft most ezeknek a felhasználóknak is elérhetővé tette a recovery center egy speciális, külön lemezre írható változatát – írja a NeoSmart, mely pár napja közzé is tette az ISO formátumú lemezképet. Az ebből kiírt rendszer-visszaállító média a Windows Vista telepítőlemez visszaállításhoz szükséges komponenseit tartalmazza, tehát önállóan alkalmatlan a rendszertelepítésre vagy újratelepítésre.

A rendszer-visszaállító médiára, úgy tűnik, komoly igény mutatkozik, a NeoSmart szervereit legalábbis pár nappal a 120 megabájtos ISO fájl közzététele után teljesen lebénították a lekérések. Kérdéses ugyanakkor, hogy ha az összeállítást csakugyan a Microsoft készítette – ahogy a NeoSmart állítja –, akkor az miért nem érhető el a vállalat erre a célra rendszeresített letöltési központjából.

Azóta történt

Előzmények