Jövőre már lesz új Windows?

Nem fog annyit szöszölni a Microsoft a következő Windows fejlesztésével, mint tette a Vistával – ezt állítja egy német-amerikai informatikai lap. A TG Daily birtokába jutott ütemterv szerint az új operációs rendszer gyártásra kész (RTM) változatának elkészültét a szoftvervállalat 2009 második félévére irányozta elő. A Windows 7 – korábban Vienna, azt megelőzően pedig Blackcomb – kódnéven ismert operációs rendszer korai, ún. Milestone 1 (M1) verzióját a kiemelt partnerek már meg is kapták tesztelésre.

Hirdetés

Bár a Microsoft hivatalosan nem beszél a Vista utódjáról, a szaksajtó eddig úgy tudta, hogy a Windows 7 kiadását 2010-re tervezték. Ha a TG Daily értesülései hitelesek, akkor változott a terv, és legalábbis néhány hónappal előbbre hozták a premiert. Ha ezt az ütemtervet tartja a vállalat, az azt jelenti, hogy a Windows-frissítés három évvel a Vista megjelenése után jelenik meg.

W7

A partnerekhez eljuttatott M1-es verzió csak angol nyelven és x86, illetve x64 platformokra készült el. Egyik sajátossága, hogy képes heterogén grafikus rendszer kezelésére, azaz több, de különböző gyártóktól származó videokártya egyidejű működtetésére. Az előzetesben a Media Center új változata is megtalálható.

Az ütemterv szerint az M2 idén áprilisban-májusban jelenik meg, az M3 pedig a harmadik negyedévben, a béták kiadási dátuma viszont még nincs kijelölve. A lap úgy kalkulál, hogy az első béta nagyjából egy év múlva készülhet el. Az RTM elkészültének pontos dátumát jelezheti majd, hogy a Microsoft 18 hónappal ennek tervezett befejezése előtt nyilvánosságra hozza a Windows Logo Program kapcsolódó változásait.

Ma még szinte semmit nem tudni a Windows 7 újdonságairól. A Wikipedia szócikkében is csupán egyetlen új szolgáltatás szerepel: a MinWin néven emlegetett minimalista kernel, amely mindössze 40 MB-ot foglal le a memóriából.

Azóta történt

Előzmények