Egyre több ember tartja elfogadható befektetésnek a kriptopénzeket

A brit Pénzügyi Magatartási Hatóság ezzel párhuzamosan azt is kijelentette, hogy a kriptoeszközök többségében szabályozatlanok és spekulatív jellegűek, így az emberek minden pénzüket elveszíthetik.

A brit FCA (Pénzügyi Magatartási Hatóság) tájékoztatója szerint egyre több ember tekint a kriptopénzekre szerencsejáték helyett elfogadható, mainstream befektetésként.

Az FCA adatai szerint Nagy-Britanniában már 2,3 millió felnőtt rendelkezik valamilyen kriptopénzes befektetéssel (az érték gyors növekedést mutat). Azt is hozzátették, hogy folyamatosan figyelmeztetik a fogyasztókat a nagyrészt szabályozatlan kriptoeszközök erősen spekulatív jellegére.

A hatóság azt mondja, hogy ezzel párhuzamosan egyre kevésbé értik a szektort az emberek, mégis egyre többen tekintenek lehetséges befektetésként a kriptoeszközökre. Szerencsejátéknak már csak az emberek 38 százaléka tartja a kriptopénzeket, az eddigi 47 százalék helyett – állítja az FCA.

Egy ember átlagosan 300 fontot fektet kriptopénzbe, ugyanakkor ilyesmit főleg 35 év fölötti, szakmabeli férfiak vásárolnak az FCA állítása szerint. A kriptotulajdonosok több mint fele pozitív élményekről számolt be állítólag, és valószínűleg újra vesz majd kriptovalutákat. A jóval alacsonyabb volatilitású stablecoinok népszerűsége ugyanakkor igen alacsony, a kriptósok 87 százaléka még nem vett ilyesmit.

Sheldon Mills, az FCA fogyasztókért és versenyért felelős igazgatója szerint nagyon fontos, hogy a fogyasztók megértsék: ezek az eszközök nagyrészt szabályozatlanok. Állásfoglalásában hangoztatta, hogy aki ilyen típusú termékbe fektet, az készüljön fel arra a lehetőségre, hogy minden pénzét elveszíti.

A pénzügyi tanácsadók nemet mondanak

Az FCA tájékoztatójával párhuzamosan az Opinium is közzétette legújabb kutatását. Az Opinium azt állítja, hogy Nagy-Britanniában a független pénzügyi tanácsadók 93 százaléka soha nem ajánlana kriptopénzeket vagy úgynevezett mémrészvényt az ügyfeleinek.

A mémrészvények értékét a közösségi médiában való nagy figyelem hajtja fel – ezek és a kriptopénzek is nagyon népszerűek lettek a világjárvány alatt, továbbá az amatőr- és hobbibefektetők száma is jelentősen megugrott.

A brit, független pénzügyi tanácsadók 93 százaléka azonban így sem ajánlja az ügyfeleinek a kriptopénzeket, 95 százalék pedig a mémrészvényeket. 91 százalékuk mondta azt, hogy amennyiben egy ügyfelük hasonlóba fektetne, nagyon aggódnának a magas volatilitás és a hatóságok szigorú figyelme miatt.

Azóta történt

Előzmények