Dél-Korea letartóztatná egy becsődölt kriptopénz fejlesztőjét

A Luna és a TerraUSD hatalmas károkat okozott, az ezek mögött álló elsődleges fejlesztőt tartóztatná le Dél-Korea.

Egy dél-koreai bíróság elrendelte Do Kwon letartóztatását, aki a becsődölt Luna és TerraUSD kriptopénzek elsődleges fejlesztője.

Hirdetés

A kriptoeszközök látványos, májusi összeomlása dominószerű vihart indított el a kriptopiacon, Dél-Korea emiatt hat embert tartóztatna le, köztük Do Kwont, aki Szingapúrban tartózkodik.

Mindezt több hónapnyi vizsgálat és közfelháborodás után jelentették be. A befektetők globális szinten 42 milliárd dollárt buktak el a fentebb említett két kriptopénzen az Elliptic blockchain-elemzői szerint, pedig a TerraUSD nevű stablecoin egykor a globális top 10-ben volt. Az 1:1 arányban az amerikai dollárhoz kötött TerraUSD mögött azonban stablecoin jellege ellenére nem más eszközök álltak, értékét komplex algoritmikus eljárásokból származtatták.

Azóta rengeteg kriptocég ment csődbe, köztük a Celsius vagy a Three Arrows Capital. A jelentések szerint világszinten sok kriptopénz-fejlesztőt vettek őrizetbe, a hollandok például egy 29 éves férfit, aki a Tornado Cash, pénzmosással vádolt kriptomixing szolgáltatás feltételezett fejlesztője – de 6 hónap házi őrizetre ítélték a BitMEX társalapítóját is.

Azóta történt

Előzmények