Sosem lesz zöld a bitcoinbányászat?

A kutatások szerint igen nagy kihívást jelent a bitcoinbányászoknak, hogy zöldebbé tegyék a tevékenységet, amely továbbra is hatalmas lábnyomot hagy a környezeten.

A Cambridge-i Egyetem nemrég bemutatott tanulmánya szerint a bitcoin bányászatra továbbra sem túl zöld, csak alig mozdult a tevékenység a fenntartható energia irányába.

Így az igen nagy fogyasztású tevékenységet zömében továbbra is fosszilis energiahordozók szolgálják ki, ami a befektetők, a törvényhozók és a környezetvédők részéről is nagy tiltakozásokat vált ki régóta.

Több projekt is igyekezett tisztább energia felé terelni a bitcoinbányászatot, de idén januárban még mindig 62 százalékban fosszilis energiahordozók révén bányászták a bitcoint. Egy évvel korábban 65 százalék volt az arány a CBECI-index alapján.

Bár a szén használati aránya 47-ről 37 százalékra csökkent, a gázé 16-ról 25 százalékra nőtt. A fenntartható energia (atom, víz, szél, nap a besorolás alapján) arány 35-ről 38 százalékra nőtt, de a víz esetében 20-ról 15 százalékra csökkent.

A bitcoinbányászat nagyrészt továbbra is szabályozatlan és átláthatatlan, de a Cambridge-i Egyetem szerint annyi bizonyos, hogy a fenntartható energia aránya továbbra is igen alacsony a bitcoinbányászatban, így a bitcoin még mindig elég súlyos lábnyomot hagy a környezeten. A CBECI-t vezető Alexander Neumueller szerint idén például 48,4 millió tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gázért felelős csak a bitcoin, és ez igazából még 14 százalékkal alacsonyabb érték is, mint tavaly.

Azóta történt

Előzmények