Konferenciázik a Google

A Google a múlt héten egy svéd cégtől, a Marratech AB-tól megvásárolta annak egyik fő termékét, egy videokonferencia-szoftvert, és átvette a program fejlesztésében részt vevő teljes stábot is. Az internetvállalat szóvivője azt mondta, hogy a felvásárolt technológiát egyelőre a belső hálózaton használják majd, és arról nem kívánt beszélni, hogy tervezik-e annak értékesítését, akár önállóan, akár más termékbe integrálva. Ám figyelembe véve, hogy a Google az utóbbi időben nyitott az együttműködésen alapuló munkavégzést segítő webes alkalmazások felé – elég csak a még béta-állapotban lévő Office-riválist, a Docs & Spreadsheetset említeni –, egy ilyen forgatókönyv igen valószínűnek tűnik.

A Marratech a szoftver kivásárlása után is megtartja önállóságát, és támogatást nyújt a már meglévő ügyfeleinek, de a terméket már nem értékesítheti. A cég Google által átvett dolgozói is maradnak Svédországban, ott folytatják eddigi munkájukat, a videokonferencia-program fejlesztését.

A program kliense számos platformon – Windows, Mac OS X és Liunx – fut, de a vezérlés a szerverre települő Marratech Manager dolga. A vállalat azt vallja, hogy egy ilyen saját telepítésű videokonferencia-rendszer jóval költségkímélőbb, mint a webes alternatívák, amelyek vagy előfizetésért vagy percdíjak megfizetése fejében használhatók. A Cisco által a múlt hónapban 3,2 milliárd dollárért felvásárolt WebEx Communications például ilyen előfizetéses szolgáltatásban utazik.

Azóta történt

Előzmények