Reklámok kerülnek a YouTube videóiba

Hirdetés

Bár a YouTube a világ legnagyobb videomegosztó weboldala, sok pénzt eddig nem hozott a Google konyhájára. Ezen próbál most változtatni az internetvállalat – amely, ne feledjük, tavaly 1,65 milliárd dollárt fizetett a szájtért – azzal, hogy reklámokat jelenít meg a felvételekben. Mint mondják: hónapokig keresték a legjobb módszert, olyat, amely úgy hatékony, hogy tolakodásával nem riasztja el a felhasználókat.

A reklámok 15 másodperccel az után jelennek meg, hogy elindul a felvétel lejátszása. A kép alsó ötödét foglalják el, és 10 másodperc után maguktól eltűnnek – de a felhasználók előbb is bezárhatják őket. Ha a néző a rájuk kattint, a felvétel lejátszása megáll, és egy új ablakban elindul a reklám. Amint ennek vége van – vagy ha a user előbb megunja, és bezárja az ablakot –, folytatódik az eredeti videó.


Overlayes hirdetés a VideoEggen

Egyelőre csak egyes YouTube-partnerek által feltöltött videókon láthatók a reklámok, a magánfelhasználók felvételein nem. A hirdetők 1000 megjelenés után 20 dollárt fizetnek a Google-nek, amelyet az megoszt a tartalomszolgáltató partnerekkel.

Az International Herald Tribune beszámolójából kiderül, hogy ezt a hirdetési módszert már több online videoszolgáltatás használja, a VideoEgg például közel egy éve. Amint Troy Young, a vállalat marketingfőnöke a lapnak elmondta: a videók elé biggyesztett ún. preroll hirdetést azért vetették el, mert az a rövid, néhány perces felvételek esetében – márpedig az interneten ezekből van a legtöbb – nem működik. Az overlayes módszer viszont sikeres: a tesztidőszakban a YouTube-felhasználók 5-10-szer gyakrabban kattintottak ezekre, mint a bannerekre.

A reklámokat egyébként a felhasználók profilja, régió és napszak alapján is lehet targetálni – ezért a Magyarországról netezők egyelőre alighanem csak a legritkább esetben találkozhatnak velük.

Azóta történt

Előzmények