A Vista elnézőbb lesz a szoftverkalózokkal

A potenciális következmények miatt aggódó vállalati ügyfelek visszajelzéseit meghallgatva a Microsoft úgy döntött: nem bünteti olyan szigorúan a Windows Vistát kalózmásolatban használókat, mint eddig tette. Az átdolgozott szoftvervédelmi platformot – így hívják az operációs rendszer e komponensét – a jövőre megjelenő első szervizcsomag (SP1) vezeti be. A szankciók ugyan ebben is irritálóak lesznek, de a rendszer használható marad.

Az eddig alkalmazott gyakorlatban nem így volt. Ha a felhasználó nem aktiválja a Vistát a telepítést követő 30 napon belül, vagy a példány elbukik a Windows Genuine Advantage (WGA) szűrőjén, az operációs rendszer csökkentett funkcionalitású módba kapcsol. Ilyenkor a látványos Aero kezelőfelület leáll, és kizárólag az internetböngésző futtatható, az is csupán egy órán keresztül.

Az SP1-től kezdve ezekben az esetekben fekete háttér és egy ablak fogadja majd a felhasználót, akinek döntenie kell: aktiválja a terméket azonnal, vagy későbbre halasztja ezt. Ha az utóbbit választja, az operációs rendszer teljes funkcionalitása elérhető lesz, csak éppen a háttér fekete marad – akármilyen háttérkép is lett beállítva –, egy óra használat után pedig felbukkanó buborékok figyelmeztetnek az aktiválás szükségességére.

A Microsoft ezen felül beépíti az SP1-be az eddig napvilágra került aktiválás-hackek elleni védelmet is. Ilyen többek között az OEM BIOS-szal való trükközés, amely elhiteti a Vistával, hogy egy PC-gyártó által előtelepített rendszer; és ilyen a 30 napos türelmi idő folyamatos megújítása.

A Microsoft számára a kalózkodás komoly problémát jelent, főként a fejlődő országokban. (A cég és több nagy szoftvervállalat érdekeit képviselő BSA adatai szerint Magyarországon az illegális szoftverek aránya a vállalkozásoknál 42 százalék, magasabb, mint a 36 százalékos európai átlag.) Két éve vezették be a WGA programot, amely kezdetben csak az opcionális programfrissítésekből zárta ki a kalózmásolatok használóit, a Vista esetében viszont már szigorúbb szankciókkal sújtotta őket. És bár sokat kritizálták a módszert, a Microsoft szerint működik: a Vistát eddig feleannyian használják illegálisan, mint annak idején az XP-t.

Azóta történt

Előzmények