2019. február 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Biztonság rovat

A Kaspersky olyan bolttal provokál, ahol adatokkal lehet fizetni

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Kaspersky Lab

A biztonsági cég célja a bolt megnyitásával, hogy felhívják a figyelmet a privát adataink tényleges értékére valamint remélik, hogy vonzóvá válik a többi piaci szereplő számára is, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez.

A Data Dollár Bolt kisebb feltűnést keltett London belvárosában, az Old Streeten, az emberek a korai órákban már sorba álltak azért, hogy értékesítsék személyes adataikat.

Hirdetés

A vállalat közleménye hangsúlyozza, hogy mivel a személyes adatok mennyisége továbbra is exponenciálisan növekszik, a fogyasztók egy olyan aranybányával rendelkeznek, amely tartani tudja értékét a földrajzi helytől függetlenül, vagy az árfolyamok befolyása nélkül. A tudatosság hiánya hatalmas akadály abban, hogy az emberek megértsék, hogy miért kell védeni a privát információkat. A cég szakemberei azt remélik, hogy a Data Dollár ráirányítja a figyelmet ezekre a problémákra és ilyen módon minden online élmény sokkal biztonságosabbá válhat.

„A Data dollár feladata elsősorban, felhívni a figyelmet az adataink értékére” – nyilatkozta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója. „Például, ha egy honlap egy szolgáltatást ingyen kínál, de cserébe a vásárló adatait igényli, akkor használják a Data Dollár jelét, annak szemléltetésére, hogy valójában mégis létrejött üzlet” – folytatta David Emm.

A Kaspersky Lab épp azért nyitotta meg ideiglenes üzletét Londonban, hogy bemutassa, miként használhatóak az adataink, mint valuta. A bolt árukészlete a neves street artist, Ben Eine nyomatai és grafikái voltak.

A boltban látszólag minden a megszokott volt – nézelődhettünk a termékek között, kiválaszthattuk a kedvenceket, amelyeket a pulthoz kellett vinni, hogy fizessünk. A fizetés során azonban nem a megszokott pénzt kellett használni, hanem a Kaspersky Lab által bevezetett új pénznemet, a Data dollárt, amely a vásárló telefonján található személyes képek, videók és üzenetek alapján számolta ki értékét.

David Emm elmondta: „Könnyű megfeledkezni az adatok értékéről, amikor eleve hatalmas mennyiségű adatot osztunk meg naponta. Amikor azonban akaratunktól függetlenül döntenek arról, hogy melyik adatainkat veszik el, sokkal jobban át tudjuk érezni a veszteséget. Ezt a hatást is vizsgálja egyúttal a Data Dollár Bolt.”

Egy globális felmérés szerint annak ellenére, hogy az emberek 29%-a vált kibertámadás áldozatává, mindössze 39%-uk gondoskodik készülékeik védelméről. A felhasználóknak jobban kellene értékelniük az adataikat, mint a pénzüket. Ha van egy kézzel fogható értéke, akkor lehet cserére vagy vásárlásra is használni – írja a Kaspersky közleménye.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.