A Kaspersky kész megnyitni forráskódjait az amerikaiak számára

Az alapító határozottan kijelentette, hogy mindenre kész, hogy a politikai természetű gyanúk alaptalanságát bebizonyítsa.

A vállalat vezetője, Jevgenyij Kaszperszkij az AP hírügynökségnek szombaton adott interjújában közölte, hogy hajlandóak a vállalat termékeinek forráskódjait átadni az amerikai hatóságoknak, hogy azok megvizsgálhassák, és így végre eloszlassák azt a gyanút, hogy az orosz bázisú Kaspersky Lab esetlegesen teljesíti az orosz kormány politikai indíttatású kéréseit. Emellett arra is készek, hogy a bizalom erősítése érdekében kutatási tevékenységük egy részét Moszkvából áttelepítsék az Egyesült Államokba. Kaszperszkij azt is elmondta, hogy kész részt venni egy amerikai meghallgatáson is, ahol személyesen cáfolná a gyanúsítgatásokat.

Nem most kezdődött

A volt KGB által fenntartott iskolában végzett, korábban a Védelmi Minisztériumban is dolgozó Kaszperszkij által alapított Kaspersky Labet mindig is fenntartásokkal kezelték az USA-ban, de – ahogy az IT café is többször beszámolt róla – az utóbbi időben megsokasodtak a támadások, vezető politikusok hangoztatják, hogy a vállalat termékeinek használata nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Ugyanakkor mindeddig még senki nem mutatott fel olyan bizonyítékot, mely a vádakat igazolná. Ennek ellenére a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői keményen lobbiznak azért, hogy a Kaspersky termékeit tiltsák ki az állami szférából, de legalábbis a stratégiai, katonai szervezetekből – sőt a múlt héten arról érkeztek hírek, hogy legalább egy tucat Amerikában dolgozó Kaspersky-alkalmazottat kerestek fel otthonukban az FBI ügynökei, és ezt az információt a vállalatvezető is megerősítette, bár azt még most sem tudja, hogy mit kerestek. Kaszperszkij azt is elmondta, hogy az FBI-jal való korábbi normális kapcsolat végzetesen megromlott, így ha most történne egy olyan súlyos kiberbűncselekmény, melynek kivizsgálásához orosz-amerikai együttműködésre lenne szükség, ezt nem tudnák megszervezni.

Ellenállnak

Kaszperszkij elismerte, hogy folyamatosak a kormányzati kísérletek – nemcsak az orosz kormány részéről –, hogy vállalata speciális feladatokat végezzen el (hogy átcsábítsák őket a „sötét oldalra”, ahogy fogalmazott), de amint ő érzékelte vagy felismerte az ilyen szándékokat, azonnal visszautasította az ajánlatokat.

A cégvezető azt sem tagadta, hogy valóban foglalkoztatnak olyan alkalmazottakat, akik korábban az orosz hírszerzésnél dolgoztak, de ők főképp az értékesítéssel, az állami szférával való kapcsolattartással foglalkoznak, másrészt pedig a cég belső hálózata olyan, hogy egyetlen rossz szándékú munkavállaló nem képes komoly visszaélésekre.

Zárásként kijelentette: „Maradunk a jó oldalon. És soha, de soha nem lépünk át a sötét oldalra.”

Azóta történt

Előzmények