Kitiltották a Kaspersky termékeit az amerikai államigazgatásból

Egyre erősebb támadások érik Jevgenyij Kaszperszkij cégét, és a vállalatvezető egyre indulatosabban reagál a szerinte politikai motivációjú zaklatásra.

Viharos napja volt tegnap a moszkvai központú, ám globális tevékenységet folytató Kaspersky Lab biztonsági vállalkozásnak, akiket az utóbbi időben folyamatosan támadnak az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szerveinek vezetői és vezető politikusok: egyrészt bejelentették, hogy a vállalat termékeit levették arról a két listáról, ahol az állami szervezetek által megvásárolható IT-termékek szerepelnek, illetve a Bloomberg Businessweek lehozott egy olyan riportot, amelyben azt állítják, hogy a Kaspersky és az orosz titkosszolgálatok bizonyíthatóan kapcsolatban álltak, állnak. Ez utóbbira Jevgenyij Kaszperszkij magából kikelve reagált a Twitteren, majd közzétettek egy szöveget, amelyben kilenc ponton cáfolják a riport állításait.

A letiltásról az illetékes, a közigazgatástól és a kormánytól független tanácsadó és szervező hivatal (U.S. General Services Administration – GSA) szóvivője elmondta, hogy döntésük meghozatala előtt „alapos és megfontolt vizsgálatot” végeztek, és úgy ítélték meg, hogy az USA állami hálózatainak biztonságát meg kell védeni, nem kockáztathatnak. De azt is meg kell említeni, hogy épp a GSA státuszából következik, hogy az állami intézmények elvileg továbbra is vásárolhatnak Kaspersky-termékeket, amennyiben a hivatalok nem a GSA-n keresztül teszik ezt.

A Kaspersky nyilatkozatot adott ki határozatról, és ebben leírják, hogy ők eddig semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak, melyben státuszuk megváltozásáról tájékoztatták volna őket. Emellett újra hangsúlyozzák, hogy függetlenek, és soha semmilyen kormány kiberkémkedési kéréseit nem teljesítették, és nem is fogják. Hozzáteszik azt is, hogy sértve érzik magukat, mivel a politikusok nagyhatalmi sakkjátszmáikban gyalogként használják fel a vállalatot.

A Bloomberg Businessweek időben párhuzamosan megjelenő riportja igen súlyos állításokat fogalmaz meg, többek között olyanokat mint:

  • az újságírók birtokában vannak olyan belső e-mailek, melyek bizonyítják, hogy a Kaspersky és a vezető orosz titkosszolgálat (a KGB utódjának tekinthető Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииFSZB) kapcsolatban állnak egymással, ezek hitelességét a vállalat meg is erősítette
  • a Kaspersky fejlesztett szoftvereket a hírszerzés számára
  • a vállalat biztonsági termékei olyan frissítési mechanizmust használnak, mely elvileg biztosítja számukra, hogy a felhasználói rendszerből adatokat szerezzenek meg

A Kaspersky kiadott közleményében pontról pontra cáfolják a riport állításait, illetve rámutatnak a rosszindulatú, manipulatív célú értelmezésekre.

Azóta történt

Előzmények