Oroszországban letartóztatták a Kaspersky egyik vezetőjét

A vállalat elhatárolódott, és közölték, hogy a gyanúsítás kizárólag topmenedzserüket érinti személyesen.


Ruszlan Sztojanov

A Kommerszant tudósítója számolt ma be arról, hogy még decemberben letartóztatták, majd a moszkvai Lefortovo börtönbe szállították a Kaspersky Lab egyik vezető beosztású munkatársát, a számítógépes incidenseket vizsgáló csoport vezetőjét, Ruszlan Sztojanovot, mivel kiberbűnözőkkel történő együttműködéssel vádolják. A Kaspersky szinte azonnal kiadott egy hivatalos közleményt, mely szerint az ügy nem kapcsolható össze a céggel, ugyanis a hatóságok által vélelmezett bűncselekményeket Sztojanov akkor, 2012 előtt követte/követhette el, amikor még nem volt a Kaspersky alkalmazottja. A Kommerszant információi szerint a Kaspersky a nyomozás során végig együttműködött a rendőrséggel.

A Kaspersky közleménye

A hatóságok nem kívántak részleteket megosztani az újságírókkal, így csak annyit lehet tudni, hogy a 2006-ig a moszkvai rendőrségnél, illetve korábban más belbiztonsági szerveknél dolgozó Sztojanov december 4-5-én még szabadlábon volt. Annyit más forrásoktól sikerült még megtudniuk, hogy a vizsgálatot végző szervezet (a szövetségi titkosszolgálat (Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииFSZB információbiztonsági központja [Центр информационной безопасности ФСБ России – CIB]) nagy valószínűséggel olyan bűncselekménnyel gyanúsítja, amely hazaárulásnak minősül. Spekulációk és a hazaárulás vádja alapján valami különösen nagyszabású ügyről lehet szó, feltehetően külföldi megbízásból végrehajtott informatikai szabotázsról, mely az egész ország biztonságát érinti. Ezt támasztja alá, hogy híradások szerint ugyanebben az ügyben őrizetbe vették a CIB egyik vezetőjét, Szergej Mihajlovot is, szintén hazaárulás vádjával.

Sztojanov egyébként alig több mint fél éve még a Kaspersky nevében számolt arról, hogy a hatóságokkal együttműködve az addig legnagyobb kiberbűncselekmény felderítésében jártak kiemelkedő sikerrel.

Azóta történt

Előzmények