A németek szerint nem bizonyíthatók a Kasperskyt érő vádak

A BSI egyelőre megalapozatlannak tartja a tudósításokat, de amennyiben kapnak értékelhető adatokat, akkor tenni fogják a dolgukat.

A számítógépes rendszerek biztonságáért felelős német szövetségi hivatal (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik – BSI) szerdán kiadott közleményében azt jelentette, hogy információik szerint nincs arra bizonyíték, hogy orosz hackerek a Kaspersky Lab vírusvédelmi szoftverét felhasználták volna arra, hogy információkat szerezzenek meg az Egyesült Államok hatóságaitól.

A néhány napja megjelent sajtótudósításokra reagálva a BSI közölte, hogy emiatt nem is fogják korlátozni a Kaspersky termékeinek használatát, és nem biztatnak senkit sem erre.

A vádak elsődleges forrása a Wall Street Journal riportja, melyről az IT café is beszámolt. A folyamatos amerikai támadások alatt álló Kaspersky most is tagadja, hogy bármilyen kormány igényeit kiszolgálták volna, és legutóbbi közleményükben ők is világos bizonyítékokat követeltek, hogy kivizsgálhassák azok megalapozottságát. Ugyanakkor az is friss hír, hogy az izraeli titkosszolgálat szerint egyértelmű, hogy az orosz állami hackerek a Kaspersky rendszerét felhasználták kémkedésre – igaz, azt nem tudják megmondani, hogy ez a vállalat hozzájárulásával, vagy pedig sebezhetőségek kihasználásával történt-e.

A BSI közli azt is, hogy kapcsolatban állnak az amerikai hatóságokkal, így ha mégis kapnának tőlük információkat a Kaspersky szerepéről a kiberkémkedésben, akkor tudnak lépni, de mindeddig nem jutottak ilyen adatokhoz.

Azóta történt

Előzmények