Egyszerű: vonjuk meg a szavazati jogot az internetezőktől!

Hirdetés

Az internetes szavazással kapcsolatban már évek óta folynak komoly viták, s ez természetes is, hiszen valós veszélyeket rejt magában egy rosszul kitalált vagy helytelenül alkalmazott technológia – bár az észtek példája azt mutatja, lehet ezt jól is csinálni. Az eddigi ellenvélemények is ezt a kérdéskört járták körül, igen helyesen, ám Kelet-Európa nem lenne Kelet-Európa, ha nem alkotnánk ebben is valami fenomenálisan újat.

Most éppen a bukott lengyel miniszterelnök, Jarosław Kaczyński tudott egy ütőset mondani ezzel kapcsolatban. Az ikerpár fele azt volt képes nyilatkozni pártja honlapján, hogy nem lenne helyénvaló az, hogy az internetezők esetleg az elektronikus szavazásban is részt vennének, hiszen ezek olyan emberek, akik csak ülnek a gép előtt, miközben „pornót néznek, sörrel a kezükben”.

E nyilatkozat azok után jelent meg a honlapon, hogy Lengyelországban szóba került a választások online lebonyolításának lehetősége, illetve az, hogy kidolgozzák az interneten történő voksolás módját. Nos, ezzel a volt miniszterelnök abszolút nem ért egyet: „Nem örülnék annak, ha a számítógép előtt ülő fiatalok, miközben videoklipeket és pornót néznek sörrel a kezükben, szavaznának, ahogy kedvük tartja” (lengyelül tudóknak: „Nie jestem entuzjastą tego, żeby sobie młody człowiek siedział przed komputerem, oglądał filmiki, pornografię, pociągał z butelki z piwem i zagłosował, gdy mu przyjdzie na to ochota. Dlaczego? Wiadomo, kto ma przewagę w Internecie i kto się nim posługuje. Tą grupą najłatwiej manipulować, sugerować na kogo ma zagłosować.”) – mondja Kaczyński, s mint kifejti, az internethasználók a legkönnyebben manipulálható emberek egy politikai kampány során.

Mondja ezt az a politikus, aki nyíltan elismeri, hogy nem használ mobiltelefont, nincs bankszámlája, s azt is tudja, hogy pártja főleg a fiatalabb generáció ellenszenve miatt veszítette el a közbizalmat.

A történet olyan ismerős.

Milý Panie Kaczyński: nyasgem.

Azóta történt

  • Kína beelőzte az USA-t

    A legtöbben az ázsiai országban interneteznek. 2012-re több mint félmilliárdan lesznek.

Előzmények