Jól hajrázott a Microsoft

A Microsoft az erős PC-forgalomnak és az új SQL Servernek köszönhetően 5 százalékkal növelte nyereségét a decemberrel véget ért második üzleti negyedévben. A szoftvervállalat árbevétele 11,84 milliárd dollár volt, alacsonyabb a vártnál, míg a profit 3,65 milliárd dollárra nőtt.

A prognosztizáltnál valamivel gyengébb forgalomért a november végén bemutatott Xbox 360 játékkonzol gyártási problémáit tette felelőssé a cég: mint kiderült, a gépből alkatrészhiány miatt nem jutott elég a piacra. A Microsoft ezért csökkenteni kényszerült az első három hónapra vonatkozó értékesítési célkitűzést, 3 millió helyett már csak 2,5 millió készülék eladásával számolnak. Az üzleti év végéig azonban továbbra is 4,5-5,5 millió konzolt terveznek értékesíteni, mivel javarészt sikerült a gyártási problémákat megoldani. Az Xbox 360-ból egyébként eddig 1,5 millió fogyott, 900 000 Észak-Amerikában, 500 000 Európában és 100 000 Japánban.

Az Xboxért felelős és az MSN internetes üzletág kivételével minden divízió növelte forgalmát és nyereségét a negyedév során. Különösen jól teljesített a szerverbiznisz, amely az SQL Server 2005-nek köszönhetően 16 százalékkal növelte profitját és 14 százalékkal árbevételét.

A jelenlegi negyedévre 10,9 és 11,2 milliárd dollár közötti árbevételt és részvényenként 32-33 centes profitot vár a cég, amelynek vezetői ismét megerősítették, hogy még az idei második félévben megjelenik a Windows Vista operációs rendszer.

Azóta történt

Előzmények