Összefog a kormánnyal a Microsoft a kémprogramok ellen

Washington állam és az ott székelő Microsoft első ízben lép fel közösen egy kémprogramokat terjesztő szoftvercég ellen. Az együttes fellépés egy hosszú távú stratégiába illeszkedik, amely Washington állam nemrég elfogadott kémprogramellenes törvényének köszönhetően szorosabb együttműködést biztosít a technológiai szektor és az igazságszolgáltatás intézményei között.

A mostani per tárgya egy New York-i szoftvervállalat, a Secure Computer LLC "marketingstratégiája". A program – hamisan – arra figyelmezteti a felhasználót, hogy számítógépe spyware-rel fertőzött, annak érdekében, hogy növelje a cég anti-spyware termékének eladásait. Ráadásul arra is fény derült, hogy épp a program telepítése teszi a korábban nem fertőzött számítógépeket sokkal könnyebben támadhatóvá.

"A kémprogramok mára egyértelműen átvették az első helyet a számítógépes vírusoktól a PC-ket fenyegető veszélyek között" – nyilatkozta Rob McKenna, Washington állam főügyésze. "A mostani eljárással is szeretnénk világossá tenni, hogy nem toleráljuk az olyan piaci magatartást, amely a felhasználók félelmeire alapozva próbál üzleti sikert elérni."

A Microsoft ezzel párhuzamosan egy szövetségi keresetet is indít a Secure Computer ellen, ugyanis a cég a Microsoft védjegyeit felhasználva sugallta azt weboldalán, hogy a szoftveróriás bevizsgálta és támogatja a teljességgel hatástalan – sőt, inkább káros – kémprogram-eltávolító alkalmazást.

Azóta történt

  • Jól hajrázott a Microsoft

    Az Xbox 360 gyártási problémái ellenére is rekordárbevételt hozott az ünnepi szezonnal záruló negyedév.

  • It-felülvizsgálat a brit iskolákban

    Alaposan átnézik a Microsofttal kötött licencmegállapodásokat, értékelik, hogy az azokban lekötött pénzeszközöket érdemes-e továbbra is erre a célra fordítani.

  • Kémprogram-védelem kisvállalkozásoknak

    A Trend Micro legújabb kémprogram elleni megoldása a szerényebb erőforrásokkal rendelkező cégek gondját is megoldja.

Előzmények