Ki mit vett és adott el 2007-ben?

2007 az informatikai ipari szektorban is igen aktív évnek számított; történtek szenzációsnak (vagy legalábbis hatalmas értékűnek) tekinthető felvásárlások, számtalan nagy volumenű, a koncentráció felé mutató akvizíciót regisztrálhattunk – ám talán az a trend a legfontosabb, amit szinte lehetetlen követni napi szinten: az induló, sikeresnek ígérkező vállalkozások beolvadása a multinacionális vállalatokba.

Ha végigtekintünk az éven, egyre bizonyosabbnak látszik a közhely: nem lehet megváltani a világot, a garázsvállatok ideje lejárt. Ha egy ötletgazdag csoport elindít egy ígéretes szolgáltatást, kitalál egy innovatív megoldást, akkor hónapokon (nem, heteken, napokon belül) megjelenik a tőkeerős nagy cég, amelyik ellenállhatatlan ajánlatot tesz. Igaz, a kapcsolatokkal, hatalmas pénzösszegekkel nem rendelkező, csak szellemi tőkével bíró kis cégek eleve azzal a céllal vágnak bele a munkába, hogy előbb-utóbb csak jön az a mesés ajánlat…

Az egyes nagyobb és fontosabb változásokról mi is folyamatosan hírt adtunk, ám a teljes spektrum áttekintése meghaladja erőinket. Szerencsére az internet kisegít ilyenkor is; ezt a fáradságos aprómunkát elvégezte egy, a WordPress által támogatott blogger, akinek a listáját nagy kedvvel használják január eleje óta sokan a nemzetközi szaksajtóban is.

Az összesítés nem tökéletes – mindenképp érdemes elolvasni a hozzászólásokban közölt helyesbítéseket –, de nem is nagyon lehet az, hiszen majdnem lehetetlen a teljes piacot áttekinteni, s ha sikerülne is, az viszont olyan adathalmazt adna, amelyet már roppant nehéz értelmezni.

Igaz, ez még – hiába a tematikus csoportosítás – a lista jelen állapotában sem könnyű, bár az, aki folyamatosan követte az eseményeket, talán könnyebben boldogul.

Azóta történt

Előzmények