A HP felvásárolja az EDS-t

A Hewlett-Packard (HP) előrehaladott tárgyalásokat folytat a világ egyik legnagyobb, technológiai szolgáltatásokat kínáló vállalata, a komoly üzleti múlttal rendelkező Electronic Data Systems (EDS) felvásárlásáról, s az egyezséget valószínűleg még a hét elején bejelentik – adta hírül tegnap a Wall Street Journal.

A lap értesüléseit a cégek megerősítették, de részletekről nem kívántak nyilatkozni, így egyelőre feltételezésnek minősül az (egy magát megnevezni nem kívánó bennfentes által közölt) információ, hogy a HP feltehetően 12–13 milliárd dollárt (részvényenként 24–26 dollárt) fizet a EDS-ért. A tárgyalások hírére az EDS részvényei közel 28 százalékkal emelkedtek, s a hétfői záráskor 24,13 dollárra nőtt az értékük, míg a HP részvényei több mint 5 százalékkal estek.

A HP-nek jól futott az utóbbi időben a szekere, januárban majdnem 10 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezett, piaci értékét 115 milliárd dollárra becsülik, tehát könnyedén belevághatnak egy ekkora felvásárlásba is. Egyébként a Compaq 2002-es felvásárlása óta (19 milliárd dollár) ez lenne a HP legnagyobb ilyen jellegű befektetése, s komolyan megerősítené pozícióit az IBM-mel folytatott versenyben. (Az IBM technológiai szolgáltatásokat kínáló részlege tavaly 54 milliárd dollárt forgalmazott, a HP hasonló részlege és az EDS együtt 39 milliárdot.)

Frissítés: A cégek délelőtt bejelentették, hogy megállapodtak, s ennek értelmében a HP 13,9 milliárd dollárt fizet az EDS-ért.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP
  • EDS

Azóta történt

Előzmények