A médicézár lenyúlja a Yahoo!-t a Microsoft elől?

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, a Yahoo! hétfőn hivatalosan is visszautasította a Microsoft kéretlen ajánlatát – leginkább arra hivatkozva, hogy a redmondi óriás túlságosan kevésre értékeli a vállalatot. Az eltelt néhány napban azonban továbbra is pörögnek az események. A Yahoo! szinte naponta jelent be valamilyen komoly gazdasági lépést (hol új szolgáltatásokat indítanak, hol felvásárolnak, hol pedig stratégiai megállapodásokat kötnek). Emellett mind több spekuláció lát napvilágot egy esetleges másik vevőről, aki bárki lehet, csak ne a Microsoft. Jerry Yang, a vállalat vezetője mindenesetre levelet írt a részvényeseknek, hogy megnyugtassa őket a cég helyzetével kapcsolatban, mivel mind több tulajdonos kezdett hajlani arra, hogy elfogadják a Microsoft ajánlatát.

A tegnap szárnyra kapott híresztelés szerint a harcba beszállt a médiamágnás Rupert Murdoch cége is, a többek között a MySpace-t is birtokló News Corporation. Murdoch neve már a múlt heti találgatások során is szóba került (a MySpace és a Yahoo! egyesülése régóta emlegetett lehetőség, ezt a New Corp. vezetői sem tagadják), ám akkor ő nyíltan kijelentette egy befektetőknek tartott megbeszélésen, hogy „határozottan nem kíván” licitálni a Yahoo!-ra.

A szakma vezető blogjai közé tartozó Silicon Alley Insider, illetve a Techcrunch viszont arról számoltak be, hogy bizalmas forrásoktól úgy értesültek: a napokban a két vállalat vezetői maratoni hosszúságú megbeszéléseket folytattak, s hírek szerint egy olyan megoldásról tárgyaltak, mely szerint a Yahoo! részvényeinek húsz százalékát átadná a médiakonszernnek (melynek tulajdonában olyan nehéztüzérség van, mint például a Wall Street Journal, a FoxNews és a BSkyB tévéadók, a The Sun című bulvárlap s a The Times magazin), s így megőrizhetné függetlenségét, a News Corp. pedig egy körülbelül 500 milliós felhasználói táborhoz jutna hozzá. A hírügynökségek megkeresésére azonban tegnap még mindkét érintett cég megtagadta a pletyka kommentálását.

Az AP értesülései szerint a Yahoo! igazgatótanácsa ma vagy holnap ül le értékelni a helyzetet.

Azóta történt

Előzmények