A Microsoft ajánlatot tett a Yahoo!-ra!!!

Körülbelül egy-másfél éve – amióta az internet egyik ikonjának, a különösen az angolszász országokban és Japánban népszerű Yahoo!-nak igen rosszul megy a szekere – újra és újra szárnyra kapott a hír, hogy a Google-lel szemben az internetes piacon nagy hátrányba került Microsoft fel fogja vásárolni a keresőcéget, hogy így megerősödve kerüljön a verseny élére.

Ma már viszont nem pletyka többé: Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója levelet írt a Yahoo! igazgatótanácsának, melyben vételi ajánlatot tett a cég részvényeire. Az AP hírügynökség értesülése szerint Ballmer 31 dollárt kínál részvényenként, ami a tegnapi záróárnál 62 százalékkal magasabb, így összesen 44,6 milliárd dolláros áron szerezhetné meg a Yahoo!-t a Microsoft. A tervek szerint az összeg felét Microsoft-részvényekben, felét készpénzben fizetnék, s a Yahoo! részvényesei választhatnának, hogy milyen módon kívánnak részesedni.

Ballmer kifejti levelében, hogy már egy évvel ezelőtt is szándékukban állt felvásárolni a céget, ám a Yahoo! akkor egy nagyszabású reformfolyamatot indított be, s a tárgyalások megszakadtak. Ám hiába történtek cserék a menedzsmentben, hiába indítottak új projekteket, hiába történtek átszervezések, a vállalat helyzete nem javult az eltelt egy év alatt, sőt a napokban jelentették be, hogy a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt 1000 álláshelyet meg kell szüntetniük, s tegnap a vállalat vezetője, Terry Semel le is mondott. Így a Microsoft megismétli ajánlatát, s Ballmer szerint az egyesülés – melyet pozitív fogadtatás esetén 2008 második felére le is zárhatnának – legalább egymilliárd dolláros megtakarítást hozna.

Az ajánlat hírére a Yahoo! részvényei a piacnyitás előtti kereskedelemben 54 százalékot ugrottak felfelé.

Azóta történt

Előzmények