Ismét bíróság előtt az Intel és az AMD

Hirdetés

Az Advanced Micro Devices (AMD) a héten pert indított a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata, az Intel ellen. A kisebb processzorgyártó 48 oldalas – kemény hangú – beadványa szerint az Intel törvénytelen módon tartott fenn monopóliumot a piacon, és a legváltozatosabb módokon próbálta riválisát a piacról kizárni, illetve lehetőségeit korlátozni.

Az AMD egyebek mellett azzal vádolja az Intelt, hogy az hatalmas kedvezmények megvonásával zsarolja ki az exkluzív partnerséget a pc-gyártóktól. A Sony például, állítja a sunnyvale-i cég, ma – noha 2002-ben még a pc-i 23 százaléka ilyen volt – az Inteltől kapott dollármillióknak köszönhetően nem forgalmaz AMD-chipes számítógépeket. Egy esetben pedig az Intel korábbi vezére, Craig Barrett személyesen utazott Tajvanra, hogy a támogatások megvonásával fenyegetve lebeszélje az Acert arról, hogy részt vegyen az Athlon 64 processzor termékbejelentési ceremóniáján és csatlakozzon a chipet felkaroló gyártókhoz – áll a beadványban. A vádirat összesen 38 olyan gyártót és kiskereskedelmi hálózatot sorol fel, amelyek hasonló kényszerítő eszközök miatt nem kötöttek üzletet az AMD-vel.

Az AMD nem meghatározott összegű kártérítést követel, bár a cég vezetői igyekeztek hangsúlyozni: a pénznél jóval fontosabb számukra, hogy az Intel végre felhagyjon a törvényellenes taktikákkal, melyek korlátozzák a versenyt és a választási lehetőségeket, és hátráltatják az innovációt.

Szakértők szerint a versenyellenes magatartást bizonyítani nem lesz egyszerű feladat. Az Intel már nem először kerül a hatóságok látókörébe, eddig azonban komolyabb büntetést nem szabtak ki rá – legalábbis az Egyesült Államokban. Japánban éppen az év elején marasztalták el – egyelőre ott is csupán figyelmeztetés formájában – a monopóliumellenes törvények megsértése miatt – egyebek mellett ez a részsiker adott erőt az AMD-nek az amerikai per megindításához.

Azóta történt

Előzmények