Nyúltenyésztés és magaslati levegő

Az Intel tavaly indította el versenyét Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon, melyben a vállalatoknál, szervezeteknél még mindig használatban lévő legöregebb számítógépeket kereste. A kezdeményezés célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a személyi számítógépek és egyéb informatikai berendezések cseréjének szükségességére.

A versenyre teljesen különböző területekről – egészségügy, oktatás, kormányzat, szolgáltatás, iskolák és rendőrség – regisztráltak üzleti felhasználásra szánt komputereket. A processzorok sebessége és típusa is teljesen különböző volt, 120 MHz-es Pentiumtól, a 486-os, 386-os és 286-os sorozatokig, de a győztesek mind a 8086-os sorozatból kerültek ki, 8 MHz-es működési frekvenciával.

A Cseh Tudományos Akadémia Fizikai Intézetének díjnyertese egy 1989-ben készített, Intel 8086 6/12 MHz-es (ó, a legendás turbó-kapcsoló... – a szerkesztő itt elmorzsol egy könnycseppet) számítógép, melyet hetente átlagosan háromszor használnak a vasmágneses rezonancia laborban. A szlovák győztes is a tudományos szektorból érkezett, a Szlovák Tudományos Akadémia Kísérleti Fizikai Intézete egy 1986-ban készített, 8 MHz-es Intel 8086-ossal nevezett. Ezt a számítógépet a nap 24 órájában használják adatgyűjtésre a Lomnici-csúcs legtetején, 2633 méter magasan elhelyezkedő épületben. Hazánk büszkesége egy szombathelyi vállalkozó tulajdonában van, és 25 évével toronymagasan utasította maga mögé a mezőny többi tagját. Horváthné Károlyi Piroska 1980-ban készült, Intel 8086 / 8 MHz-es gépe a nyúltenyésztésben szolgálja tulajdonosát – a legérdekesebbre azonban pont nem tér ki az Intel közleménye, nevezetesen, hogy milyen it-feladatból veszi ki a részét a nyuszik tenyésztése kapcsán a komputermatuzsálem.

A győztesek jutalma természetesen egy-egy vadonatúj számítógép volt, a legfejlettebb technológiákkal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények