Razzia az Intelnél

Az Európai Bizottság a hatóságokkal együttműködve ma házkutatást tartott az Intel, valamint a céggel kapcsolatban álló számítógépgyártók és disztribútorok több európai irodájában – jelentette a Reuters. Az akció része a világ legnagyobb chipgyártója ellen márciusban kezdeményezett, a japán hatóságokkal együttműködésben folytatott európai versenyügyi vizsgálatnak. A japán versenyhivatal márciusban úgy találta, hogy az Intel monopóliumellenes törvényeket sértő üzleti taktikákat alkalmazott riválisai háttérbe szorítására.

A vállalat megerősítette, hogy angliai, német, spanyol és olasz irodáiban házkutatást tartottak az európai hatóságok, és egyben közölte, hogy teljes mértékben együttműködött velük. A cég szóvivője ugyanakkor a Reutersnek hangsúlyozta, hogy üzleti gyakorlatuk tisztességes és törvényes.

Az Advanced Micro Devices – a cég első számú riválisa – éppen két héttel ezelőtt indított trösztellenes pert az Intel ellen. A kisebb processzorgyártó állítása szerint a Santa Clara-i vállalat törvénytelen módon tartott fenn monopóliumot a piacon, és a legváltozatosabb módokon próbálta versenytársát a piacról kizárni, illetve lehetőségeit korlátozni. Korábban az AMD sikertelenül igyekezett elérni, hogy az illetékes amerikai bíróság az EB-nek kiadja az Intelnek egy harmadik féllel folytatott perében felhasznált bizonyítékokat.

Azóta történt

Előzmények