Gyárépítési láz az AMD-nél

Még meg sem száradt a festék az Advanced Micro Devices 2,4 milliárd eurós beruházással felhúzott második drezdai üzemének falain, a chipgyártó vállalat máris újabb gyárat tervez a német városban – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Nagyon valószínű, hogy 2008 elejére szükségünk lesz egy új fabra” – idézi a lap a cég elnök-vezérigazgatóját, Hector Ruizt, aki szerint a jövő év közepén döntenek arról, hogy bővítik-e jelenlétüket a munkanélküliségtől sújtott volt NDK-s régióban.


Nem kispálya: az AMD drezdai gyárkomplexuma

Ez az ambiciózus terv azt sejteti, hogy az AMD processzorpiaci befolyásának jelentős erősödését várja az elkövetkező években. Ma ugyanis a cég nagyjából 20 százalékos részesedéssel rendelkezik az x86-os lapkák piacán – úgy, hogy csupán egy processzorgyára üzemel, a drezdai Fab 30. Második üzemében, az ennek tőszomszédságában felépített Fab 36-ban – mely nagyobb, 200 helyett 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeleteket használ, ami önmagában jelentősen növeli a kapacitást – jelenleg próbaüzem folyik, a sorozatgyártás a jövő év elején kezdődik meg.

A nagyjából 1000 új munkahelyet teremtő harmadik drezdai beruházás értékét 2,5 milliárd euróra taksálják. Ehhez azonban alighanem ezúttal is hozzájárul majd a német szövetségi kormányzat és Szászország vezetése, mely a Fab 36 építését közel 600 millió euróval és egyéb kedvezményekkel támogatta az elmaradott régió felzárkóztatásának jegyében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények