A hackerek és a Smart TV

A biztonságtechnikai vállalat kiadott egy jelentést az EZCast, HDMI kábeles TV-szolgáltatónál talált sérülékenységekről (az EZCast szolgáltatásával az internethez nem kapcsolódó készülékeket lehet Smart TV-vé átalakítani). Az anyag azt mutatja be, hogyan képes egy hacker teljes körű, jogosulatlan hozzáférést szerezni egy EZCast előfizető otthoni hálózatához, és így személyes információkat eltulajdonítani, illetve irányítani az otthoni készülékeket.

A mintegy 5 millió felhasználót számláló EZCast szolgáltatás alapja egy adapter, mely saját Wi-Fi hálózatán működik, és okostelefonnal vagy asztali géppel irányítható. Az eszköz az egyre erősebb  Internet of Things (IoT) trendet példázza, mely szerint egyre több eszközt csatlakoztatunk az internethez, és amely kapcsán komoly biztonsági kihívásokkal kell szembenéznie mind a felhasználóknak, mind a cégeknek. A Check Point kutatása az alábbi kockázati tényezőkre hívja fel a figyelmet:

  • a támadók a Wi-Fi rendszeren keresztül tudnak bejutni és hozzáférni mind az EZCast rendszerhez, mind az otthoni hálózathoz
  • ahogy bejutottak, észrevétlenül tudnak mozogni a hálózatokban, így titkos információkhoz férhetnek hozzá, és megfertőzhetik az otthoni eszközöket
  • a támadások távolról is végrehajthatóak; a hackerek bárhonnan el tudják indítani a rosszindulatú kódokat

Az IoT az eszközök széles körét foglalja magába – az egyszerű eszközöktől az autókon át a kifinomult ipari rendszerekig. Az EZCast adapter jó példája ennek, tekintve, hogy lehetővé teszi a hálózati adatátvitelt emberek, vagy emberek és gépek közti interakció nélkül. Az IoT piac exponenciálisan nő, alapjaiban meg fogja változtatni nem csak azt, ahogyan a vállalatok, a kormányzatok és a felhasználók lépnek interakcióba a fizikai világgal, hanem ennek a biztonságossá tételét is – összegzi a tapasztalatokat a jelentés.

Azóta történt

Előzmények