6 milliárd euróba kerül az EU műholdas internete

Megállapodott a műholdas internetes rendszerről az EU, konkrétan 6,2 milliárd eurót szánnak erre.

Az EU egy ideje már emlegeti, hogy megerősítené az űrszektorban és a kommunikációs ágazatban a jelenlétét, ezt most pedig egy 6,2 milliárd euróba kerülő, műholdas internetes rendszer is segíti majd. A cél a biztonság fokozása, a külföldi partnerektől függés csökkentése.

Az EB még februárban jelezte, hogy műholdas internetes rendszert akarnak építeni és működtetni, ettől állapodtak meg a napokban.

A műholdas szektorban az utóbbi időben egyre nagyobbak a geopolitikai feszültségek a nagy országok között, az EU azt reméli, hogy egy saját rendszerrel felgyorsíthatják a szélessávú internetet a régióban, továbbá Afrikában alternatívát kínálhat majd Európa.

A földfelszíni hálózatok tartaléka is lehet majd az új rendszer szolgáltatáskiesés, katasztrófahelyzet esetén, rálicitálva a hagyományos szolgáltatókra. A privát szektortól 3,6 milliárd eurót várnak, EU-programoktól 2,4 milliárd eurót vonnak el a célra. A fejlesztés jövőre kezdődhet, a kvantumkriptográfiás szolgáltatás 2028-ban lehet teljes. 2025 és 2027 között 170 műholdat lőhetnek fel.

Azóta történt

Előzmények